Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Juice (1992)

4 έφηβοι μεγαλώνουν στο Χάρλεμ της Ν.Υ. Η αθώα καθημερινή παραβατικότητα θα τους φέρει αντιμέτωπους με τον νόμο αλλά και μεταξύ τους όταν θα επιχειρήσουν μια ληστεία με αρνητικά αποτελέσματα.
Ο local DJ Q, ο ανύπαντρος πατέρας Raheem, ο χοντρούλης με το κασσετόφωνο μόνιμα ανα χείρας Steel, και ο σκληρός Bishop (Tupac Shakur) αποτελούν το Wrecking Crew. Η καθημερινότητα τους ξεκινά με κοπάνα απ'το σχολείο, γκομένισμα στο δρόμο, τσαμπουκάδες με την λατινοσυμμορία, στοιχήματα στο Street Fighter στο μπιλιαρδάδικο του Samuel Jackson, ξάφρισμα δισκάδικου, κυνηγητό με μπάτσους σε δρόμους και ταράτσες. Ένας φίλος, που μόλις αποφυλακίστηκε, πεθαίνει ληστεύοντας ένα μπαρ και γίνεται η αφορμή για τον θερμόαιμο wannabe gangsta Bishop να ωθήσει το crew στην παρανομία απαιτώντας σεβασμό, δύναμη και juise. Ο Q διαφωνεί- θέλει να πάρει μέρος σε διαγωνισμό scratch. Φτιάχνει το mixtape του κάτω από ένα τεράστιο πανό του Malcolm X (1992), το τσεκάρει η Queen Latifah στην audition και του δίνει μια θέση στο battle. Μετά το πετυχημένο του live set περνά στο 2ο γύρο και απρόθυμα φεύγει με το crew για ένοπλη ληστεία ψιλικατζίδικου. Εκεί ο Bishop, χωρίς λόγο, σκοτώνει τον ιδιοκτήτη και αργότερα, σε καβγά, τον Raheem. Τους συλλαμβάνουν στο club την ώρα που ο Q ανεβαίνει ράκος στα decks για το 2ο γύρο. Ξεγλιστρούν από τις ανακρίσεις χρησιμοποιώντας ως άλλοθι το διαγωνισμό και αργότερα πηγαίνουν στην κηδεία του Raheem. Ο Bishop τρελαίνεται και τώρα κυνηγά τους φίλους του πρίν αυτοί λυγίσουν και αποκαλύψουν το μυστικό τους.
 Film noir με teenagers ή coming of age crime hood drama ή κινηματογράφηση ενός unreleased storytelling rap του 2pac με συμπρωταγωνιστή τον ίδιο να ξεστομεί για πρώτη φορά "yeah, I am crazy, but you know what? I don’t give a fuck!" ή rapxloitation joint (με αφορμή το Boyz In The Hood.1991 και αφετηρία το Wild Style.1983) από τον Ernest R.Dickerson- υπερκαμεραμαν του Spike Lee (Do the Right Thing.1989, Summer ofSam.1999). Μια ρεαλιστική και ειλικρινές απεικόνιση της ζωής στο πολυτάραχο γκετο του Χάρλεμ μακριά απ'τις γκλαμουριές των videoclips- βία, αλητεία, σαπίλα, έγκλημα, οργή, απόγνωση, αγώνας για επιβίωση, αναζήτηση διεξόδου με κάθε τρόπο, βρωμόμπιτα, scrathing και ασταμάτητο hip hop soundtrack. 
1.η ταινίαρα που βλέπει ο 2pac είναι το White Heat.1949
2.





Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Slaughterhouse-Five (1972)

Ο Billy Pilgrim είναι μετέωρος στο χρόνο. Ταξιδεύει μπρος και πίσω στη ζωή του χωρίς να το ελέγχει. Την μια βρίσκεται αιχμάλωτος πολέμου στη Δρέσδη την περίοδο που βομβαρδίστηκε, την άλλη είναι μεσήλικας  οπτομέτρης και την άλλη βρίσκεται σε μια διάφανη σφαίρα στον πλανήτη Τραλφάμαντορ.
 Μεταφορά της, θεωρητικά, μη κινηματογραφίσιμης, ομότιτλης ημι-αυτοβιογραφικής νουβέλας του Kurt Vonnegut από τον George Roy Hill (Butch Cassidy and the Sundance Kid.1969, The Sting.1973)
Ξεκινά με τον, χαμένο στο χωροχρόνο, ήρωα να (ξανά)στέλνει γράμμα σε εκδότη εφημερίδας εξηγώντας την εξωπραγματική του κατάσταση. Τον περισσότερο καιρό βρίσκεται καθηλωμένος, καταχείμωνο, πίσω απ’τις γερμανικές γραμμές, τον πιάνουν αιχμάλωτο και τον μεταφέρουν στη Δρέσδη- το πιο ασφαλές μέρος μιας και δεν αποτελεί στρατιωτικό στόχο- που θα καταστραφεί ολοσχερώς από τον ανελέητο βομβαρδισμό των συμμάχων λίγο πριν το τέλος του Β.Π.Π. Φιλοξενείται στο Σφαγείο Νο5 (ελλ.τίτλος) συντροφιά μ’έναν καθηγητή, τον ορκισμένο εκδικητή του και άλλους 100 τυχερούς Αμερικανούς αιχμαλώτους πολέμου… Την άλλη στιγμή είναι βετεράνος μεσήλικας,  πετυχημένος επιχειρηματίας, παντρεμένος με μια χαζή  υπέρβαρη και πατέρας δυο παιδιών,  πρόεδρος του πεθερικού Lion Club, απολαμβάνει μια βαρετή ζωή μέχρι που τον απαγάγουν, μαζί με τον πανέξυπνο σκύλο του, εξωγήινοι από την 4η διάσταση, και τον τοποθετούν σαν έκθεμα σε ένα κλουβί ζωολογικού κήπου στον πλανήτη Τραλφάμαντορ  όπου είναι υποχρεωμένος να ζευγαρώνει με την αγαπημένη του, επίσης απαχθείσα,  σταρλετ  του χολυγουντ σ’ ένα διαγαλαξιακό big brother show, πέρα από το πώς και το γιατί. Περνά για μια σκηνή από την παιδική του ηλικία και φτάνει μέχρι και τον θάνατο του  που έχει ζήσει πολλές φορές.
Σατιρικό  αντιπολεμικό mindfuck δράμα πάνω στην πλήρη αδυναμία του ανθρώπου να ελέγξει την μοίρα του. Η σουρεαλιστική διαδρομή μιας αιωρούμενης στο χρόνο οδύσσειας, όπου παρελθόν, παρόν και μέλλον χάνουν το νόημα τους και δένονται μ’ένα εξωφρενικό μοντάζ που πηδά απρόβλεπτα δεκαετίες, κράτη και πλανήτες. Διασχίζει ευρηματικά αναρίθμητες πλευρές της ανθρώπινης κατάστασης καθώς ο ήρωας βιώνει την φρίκη του πολέμου, την καθημερινότητα του καλού μικροαστού οικογενειάρχη για να καταλήξει σε μια  αιώνια φυλακή, μόνος με την γυναίκα των ονείρων του, στην άκρη του διαστήματος.
1.  Η πόλη της Δρέσδης - γνωστή από τους πλούσιους καλλιτεχνικούς και αρχιτεκτονικούς θησαυρούς της, αποκαλούνταν και ως Φλωρεντία του Έλβα - δεν αποτελούσε στρατηγικό στόχο κατά την περίοδο του Β.Π.Π. Ισοπεδώθηκε λίγο πριν το τέλος του πολέμου από βομβαρδισμό των συμμαχικών αεροπλάνων, αφήνοντας 135.000 νεκρούς αμάχους/ περισσότερους και από την Χιροσίμα.
2.Έρχεται νέα μεταφορά από Τσάρλι Κάουφμαν και  Γκιγιέρμο ντελ Τόρο
3.

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Barfly (1987)

O Xένρι είναι ένας μόνιμα μεθυσμένος λούμπεν άσημος ποιητής. Σπαταλά την ζωή του γυρνώντας από μπαρ σε μπαρ.  Μια μέρα, σ’ένα από αυτά, θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί την αλκοολική  Γουάντα. Ταυτόχρονα τον καταδιώκει μια εκδότρια που υπόσχεται δόξα και πλούτη.
Ημιαυτογραφικό σενάριο του αμερικανού συγγραφέα Charles Bukowski, σε σκηνοθεσία του γάλλου Barbet Schroeder (More.1969) και του ολλανδού υπερκαμεραμαν Robby Müller (The American Friend.1977, RepoMan.1984, To Live and Die in L.A. 1985, Down by Law.1986). Γυρισμένη υπο την εποπτεία του ίδιου του Bukowski, σε παραγωγή της  Cannon films(!) και με παρουσίαση από F.F.Coppola.
Στους τίτλους αρχής η κάμερα περιπλάνιεται νύχτα σε δρόμους φτωχογειτονιών του Λ.Α.   Μπαίνει στο bar Golden Horn και βγαίνει σε ένα βρώμικο στενό όπου ο Χένρι (Mickey Rourke)- alter ego του Μπουκόφσκι- τρώει ξύλο για 3η φορά από τον μισητό μπαρμαν (ο αδερφός του Σταλλόνε) και μένει ψόφιος στο έδαφος κάτω απ’ τα γέλια των υπόλοιπων αλλόκοτων θαμώνων. Είναι ο πιο περίεργος μπαρόβιος- άφραγκος, άνεργος, σακάτης, αυτοκαταστροφικός, υπερόπτης loser με ύφος αριστοκράτη και απέχθεια στο αμερικάνικο όνειρο. Το αντίθετο του καθωσπρεπισμού. Όταν μένει στην τρύπα του, πίνει ακούγοντας κλασσική μουσική απ’το ράδιο και γράφει ποίηση. Δεν τον έχει αγαπήσει ποτέ καμία. Γνωρίζει την μοναχική, αλκοολική, μισάνθρωπο Γουάντα (Faye Dunaway) που ζει με τις προμήθειες ενός πορνογερονταβά, δεν θέλει να ξαναερωτευτεί και θα τον παρατήσει αμέσως για όποιον άντρα την πλησιάσει με ένα μπουκάλι ουίσκι.  Συγκατοικούν.  Ανάμεσα τους μπαίνει η νεαρή, όμορφη, πλούσια, εκδότρια, που τον ανακάλυψε με βοήθεια ντέτεκτιβ, και  έχει γοητευτεί από τον ίδιο και την γραφή του.
Σαν κινηματογραφική μεταφορά ενός ανέκδοτου διηγήματος Tου. Μοναδικό στο είδος του κωμικό δράμα με προσχηματική πλοκή, ατμόσφαιρα αστικής παρακμής, ανηθικολογίες  περιθωριακών χαρακτήρων, ποητικούς μονόλογους,  αποτυχημένες συνεντέυξεις για δουλειά, δύσκολους έρωτες, εγκατάλειψη, πόνο, φτώχεια, χιούμορ, διάσπαρτα αυτοβιογραφικά στοιχεία, μαλλιοτραβήγματα μέσα σε ένα μοναδικό και γνήσιο κλίμα εύθυμης απόγνωσης γεμάτο τσιγάρα, ατάκες  και άπειρο αλκοολ.
1.Μικρή εμφάνιση του Μπουκόφσκι στο μπαρ της πρώτης συνάντησης
2.Το μυθιστόρημα Χόλιγουντ βασίζεται στις απίστευτες δοκιμασίες της κατασκευής της ταινίας,  μια καταγραφή της παράνοιας της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας.
3.Ένας άλλος διακεκριμένος πότης.

4.Άλλος ένας άσημος ποιητής
5.