Το Cannibal holocaust δεν είναι απλά μια ακόμα ταινία . 30 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της στην Ιταλία, απαγορευμένη σε πάνω απο 50 χώρες προκαλεί ακόμα και σήμερα σόκ και δέος, ανατριχίλα, τρόμο, αηδία, μίσος, σκέψεις, συζητήσεις τύπου "είσαι ανώμαλος? διεστραμένος?
Ο Friedrich Nietzsche είπε μέσα στα πολλά -αν κοιτάξεις την άβυσσο, να ξέρεις ότι θα σε κοιτάξει και αυτή (ή καπώς ετσι...). Αυτό είναι η ταινία... μιλά για κάποιους που πήγαν να δουν την άβυσσο, την προκάλεσαν μάλιστα, και αυτή τους καταβρόχθισε στην κυριολεξία.
Ένας καθηγητής ανθρωπολογίας πηγαίνει στον αμαζόνιο, στη ζούγκλα, σε περιοχές αχαρτoγράφητες, απάτητες από τον πολιτισμό, να βρεί τη απέγιναν μια παρέα γιάπιδων που πήγε εκεί με σκοπό να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ (το θέμα είναι οι ιθαγενείς κανίβαλοι που ζούν εκεί και έχουν μείνει στη λίθινη εποχή ). Θα ανακαλύψει οτι είναι κομματάκια και θα βρεί τα φιλμ που τράβηξαν, τα οποία θα προσπαθήσει να εκμεταλευτεί η τηλεόραση.
Ο Deodato πραγματοποιήσε ένα μεγάλο επιτεύμα με φτωχικά μέσα και με σκηνικό την άγρια ζούγκλα. Γυρισμένο σαν ψευδο-ντοκιμαντέρ, με διπλή αφήγηση, καταφέρνει να παγώσει το αίμα με σκληρές εικόνες και ταυτόχρονα να μιλήσει για τον άνθρωπο και τον πολιτισμό, να επαναπροσδιορίσει τα όρια του μέχρι τότε σινεμά, να ξεράσει πάνω στην αστική αισθητική του 1981, να επιτεθεί ευθέως στη Mondo σχολή, να αποκαλύψει το πάσχων αυτονόητο, να βγάλει τους θεατές πανικόβλητους από τις αίθουσες, να καταδικαστεί νομικά ,να απαγορευτεί και να γίνει θρύλος... Στα μεγάλα συν της ταινίας είναι η μουσική του Riz Οrtolani που με τις μελωδίες του ντύνει την φρίκη με μια ένοχη απόλαυση, νοσταλγία, αθωότητα και μια ντροπή ίσως...
Οι συντελεστές δημιούργησαν ένα b movie exploitation το οποίο ξεπέρασε τις προσδοκίες του, μιας και όλα τα αρνητικά που μπορεί να έχει ένα b movie ακραίου cinema, εδώ λειτουργούν άψογα ώστε να αναδειχθεί σε cult classic. H βία πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει στη τέχνη και στο cinema (ευτυχώς). Σήμερα θρίλερ τύπου saw, hostel κτλ δείχνουν την βία να έρχεται αναίτια, από μια παράλογη πηγή, προσπαθούν να αντιγράψουν την ωμότητα και τον τρόμο των διαφόρων βιντεο που έχουν διαρρεύσει από κρεματόρια τύπου guantanamo. Οι σύγχρονες αυτές ταινιές, με πλούσια παραγωγή και προώθηση, γυαλισμένες ώστε να μπορούν να νικήσουν τη λογοκρισία, με επικάλυψη σοκολάτας και βιντεοκλιπίστικη αισθητική κοροιδεύουν τον θεάτη και θέλουν να τον απροσανατολίσουν, γιατί είναι κορόιδο και του αξίζει. Ο ίδιος φλώρος και οι όμοιοι του, η στρατιά των μετρίων, θα λογοκρίνουν το cannibal holocaust και οτιδήποτε προκαλεί την κυρίαρχη αισθητική, λογική και ιδεολογία που τους μετέδωσαν τα media απλόχερα τόσα χρόνια.
1.υπάρχουν άτομα που αναρωτιούνται σήμερα,στο 2010-είναι αυτό τέχνη?
2.το cinema είναι καλύτερος τρόπος να μιλήσεις για κάτι από οτι το ντοκιμαντέρ
3.Ο Sergio Leone προσκύνησε την ταινία"Dear Ruggero, what a movie! The second part is a masterpiece of cinematographic realism, but everything seems so real that I think you will get in trouble with all the world.
4.Η Τατιάνα και ο Άδωνης σίγουρα την απεχθάνονται
5.Σκέψου τους χοντρούς γραφειοκράτες-λογοκριτές που είδαν την ταίνια πως ένιωσαν
6.Φυσικά και δεν έχει κυκλοφορήσει στην ελλάδα.
7.μας αρέσουν τα απαγορευμένα
8.blair witch project what?
update απο Ανώνυμος
9.Φυσικά και έχει κυκλοφορήσει στην ελλάδα απο τη New Star
10.Ντοκυμαντερ=Σινεμα