Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

A Snake Of June (2002)

Iαπωνία.Εποχή των βροχών.Η Rinko εργάζεται σε μια τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής στήριξης. Ένας άντρας, της στέλνει δέμα με τολμηρές προσωπικές της φωτογραφίες και την εκβιάζει. Ξαφνικά βρίσκεται στους υγρούς δρόμους της μεγαλούπολης υπακούοντας τις οδηγίες του εκβιαστή που την κατευθύνει μέσω τηλεφώνου και την υποχρεώνει σε ένα επίπονο σκοτεινό ταξίδι σεξουαλικής αυτογνωσίας.
Ηπιότερο από τις προηγούμενες δουλειές του Tsukamoto,με στρωτή αφήγηση αλλά πάντα με την προσωπική του ξεχωριστή γραφή. H επώδυνη μετάλλαξη των ηρώων είναι και πάλι το θέμα,οι ήρωες απο ξεπεσμένες αδιάφορες υπάρξεις που χάνονται κάτω από τα κτίρια της πόλης καλούνται να ξαναβρούν την ανθρώπινη υπόσταση τους . Ο εκβιαστής (S.Tsukamoto) θα διαταράξει την φαιναινομενικά όμορφη συζυγική ζωή τους και αυτό θα'ναι το ευχαριστώ του προς την Rinko που με τις συμβουλές της τον απέτρεψε απ'την αυτοκτονία. Η Rinko θα γίνει πιόνι στα χέρια του άγνωστου ακολουθώντας μια σειρά από εντολές που θα την φέρουν κάπου ανάμεσα στην ταπείνωση και την ευχαρίστηση, θα αναστήσει τον καταπιεσμένο της ερωτισμό και θα κερδίσει τον αυτοσεβασμό της. Aργότερα ο άντρας της πρέπει έστω και διαμέσου της βίας να δεχθεί αυτή τη νέα κατάσταση.
Σενάριο, σκηνοθεσία, μοντάζ, παραγωγή, φωτογραφία- όλα ο τσουκαμοτος. 3 χρώματα -άσπρο, μαύρο, μπλέ- με κάμερα στο χέρι, μακριά απο το να χαρακτηριστεί exploitation ή πορνογραφία,πάντα με το εκκεντικό του ύφος, εστιάζει στους χαρακτήρες και την μεταμόρφωση τους, και με την μουσική του μόνιμου συνεργάτη-Chu Ishikawa-χτίζει μια κλειστοφοβική υγρή ατμόσφαιρα πάνω σε μια "ιστορία της ύστατης στιγμής της μοναδικής πιθανής επαφής. Στα βάθη της πόλης, όλοι οι άνθρωποι στεγνώνουν, στα κρυφά. Κι αν μπορέσετε να ακούσετε τις σβησμένες κραυγές των ηρώων, έτσι όπως έρχονται από τον πυθμένα του σκοταδιού, θα είμαι ευτυχής."(S.Tsukamoto)
1.

6 σχόλια:

  1. Tentas είναι η μοναδική ταινία που έχω δει του Tsukamoto και χωρίς να είμαι προϊδεασμένος. Ήταν ένα αξιοσημείωτο σοκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απίστευτη ταινιάρα Τέντα.Την είδα σχετικά πρόσφατα και θυμάμαι μ άρεσε πολύ η φωτογραφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ δυστυχώς δεν την έχω δει όπου μάλιστα μου την έχει προτείνει κι ο Mike, αλλά δεν μπορώ να την βρω με ελληνικούς υπότιτλους. Κρίμα γιατί παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρων και η ιστορία της αλλά και ο τρόπος κινηματογράφισής της (αυτό το μπλε χρώμα που από ότι κατατάλαβα κυριαρχεί σε όλη την ταινία το βρίσκω πολύ "αρρωστημένα" μαγευτικό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. λογικα πρεπει να υπαρχει σε videoclub
    ναι αυτο το μπλε ειναι μονιμο σε ολη την ταινια,
    αν εχεις ασχοληθει με Tsukamoto θα σου αρεσει σιγουρα,αν οχι-ειναι μια καλη εισαγωγη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μωρέ σε videoclub της Αθήνας υπάρχει, αλλά εδώ στην επαρχία είναι ελλιπής.

    Όχι δεν έχω δει καμία του ταινία και από ότι είδα στο imdb είναι ο δημιουργός του "Tetsuo" (δεν το έχω δει αλλά η φήμη του είναι μεγάλη). Μου φαίνεται πως θα ξεκινήσω από αυτό.

    Μάλιστα έχω δει ότι στο πάνω μέρος του blog σου έχεις μια φράση από την ταινία. Πρέπει να σου αρέσει πάρα πολύ έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. την ειδα σε απρομαυρη εκδοχη αλλα κ ετσι ηταν πολυ καλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή