Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

The Dead (2010)

Ένας αμερικάνος μηχανικός του στρατού,μοναδικός επιζών αεροπορικού ατυχήματος,ενώνει τις δυνάμεις του με ντόπιο στρατιώτη για να αντιμετωπίσει τους "ζωντανούς νεκρούς" στην Αφρικάνικη έρημο.
Στη δεκαετία που μας πέρασε κυκλοφόρησαν περισσότερες ταινίες zombie από οτι σε ολόκληρο τον προηγούμενο αιώνα. Από υποείδος του σινεμά τρόμου που καθιερώθηκε με το Dawn of the Dead (1978) του George-πατέρα των zombie-Romero κατάφερε να γίνει αυτόνομο είδος. Το revival τoυ genre οφείλετε κυρίως στα βρετανικά 28 Days Later... (2002) και Shaun of the Dead (2004) και χρειάστηκε κάποιες εκμοντερνιστικές παρεμβάσεις στο μύθο για να αναζοπυρωσεί το ενδιαφέρον του κοινού. Δυστυχώς ελάχιστες από αυτές είναι πραγματικά καλές (αν και για μας όλες οι ταινίες με zombie είναι υπεράνω κριτικής)
Το θριαμβευτικό ντεμπούτο των βρετανών αδερφών Ford -2 φανατικών του είδους- διαφέρει μακράν απο τα μέχρι τώρα συνηθισμένα. Πρωτοτυπούν επιστρέφοντας στο κλασσικό -make up και όχι cgi, φίλμ και όχι ψυχιακή κάμερα, αργόσυρτα zombie (ΤΑ ΖΟΜΒΙΕ ΔΕΝ ΤΡΕΧΟΥΝ) -και μεταφέρουν το σκηνικό της Αποκάλυψης στην Αφρική- δλδ Νέγροι Ζombie. Aν το District 9 (2009) ήταν -εξωγήινοι στην Αφρική, το The Dead είναι- zombie στην Αφρική. Ο λευκός αμερικάνος για να επιβιώσει πρέπει να διασχίσει την έρημο αντιμετωπίζοντας τον διψασμένο 3ο κόσμο για ανθρώπινη σάρκα. Χρήμα, φυλή, πολιτισμός δεν έχουν καμία σημασία πια. Οι 2 πρώην εχθροί συμμαχούν και με λιγοστά καύσιμα και πυρομαχικά προσπαθούν να επιβιώσουν. Ελπίζωντας να φτάσουν στις οικογένειες τους γίνονται οι ξεναγοί μας στην κόλαση. Ο 3ος χαρακτήρας είναι η Αφρική η ίδια, όμορφα κινηματογραφημένη- απ'την ατέλειωτη έρημο στα πυκνά δάση, και απ'τα ρημαγμένα χωριά σε γυμνά απόκρυμνα βουνά- μοιάζει με αχανές φυλακή λαβύρινθο.
First zombie appears at 01:13. Πρίν καν πέσουν οι τίτλοι αρχής η ταινία πείθει για την ονειρική/εφιαλτική ατμόσφραιρα, την διαφορετική της αισθητική και τον old school προσανατολισμό της. Τρομακτικά zombie, άψογο γκορ, φτωχά αλλά ευρηματικά σκηνικά, σκηνές με δυνατό suspens, αφρικάνικα τοπία, κάποια λάθη και αφέλειες αναγκαστικά, άφθονη ρεαλιστική δράση αλλά δυστυχώς το τελικό bloodpath δεν έρχεται ποτέ. Τίμιο βρετανικό low-budget post apocalyptic zombie road movie που θα μπορούσε να είναι lost classic.
Ελπίζουμε το The Dead να είναι η γέννηση ενός νέου revival.



5 σχόλια: