Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Vanishing Point (1971)

Ο Κοβάλσκι εργάζεται σε μια εταιρεία διανομής αυτοκινήτων. Βάζει στοίχημα με φίλο/dealer οτι θα καταφέρει να παραδώσει μια λευκή Dodge Challenger στο San Francisco ξεκινώντας απο το Denver σε 15 ώρες (πρακτικά αδύνατο). Με τέρμα το γκάζι διασχύζει  3 πολιτείες σέρνοντας πίσω του μπάτσους με μηχανές, αυτοκίνητα, ελικόπτερα, μπουλτόζες... Συνοδοιπόρος στο ταξίδι του είναι ο Super Soul, ένας τυφλός αφροαμερικάνος ραδιοπειρατής dj που παρακολουθεί την πορεία του Κοβάλσκι μέσα απο τις ραδιοσυχνότητες της αστυνομίας και τον προειδοποιεί για μπλόκα. Τα media θα τρέξουν να καλύψουν το αξιοπερίεργο γεγονός και τα πλήθη θα μαζευτούν να χαιρετήσουν τον τελευταίο ελεύθερο άνθρωπο.
Η επιτυχία του Bullitt(1968) δημιούργησε ένα ολόκληρο υποείδος ταινίων δράσης με κεντρικό θέμα τις εντυπωσιακές καταδιώξεις αυτοκινήτων και η επιτυχία του Easy Rider (1969) έκανε μόδα τις ανεξάρτητες μικρές παραγωγές πάνω στην αντικουλτούρα που εξερράγει την εποχή του πόλεμου στο Βιετνάμ και των φοιτητικών εξεγέρσεων, του πολιτικού χάους, των επαναστατικών κινημάτων και της κρατικής καταστολής. Προιόν αυτής της άγριας εποχής είναι και το "Σαν Φραντζισκο Ώρα Μηδέν" (ελλ.τίτλος).
Ξεκινά απ'το τέλος... μπουλτόζες φράζουν το δρόμο σε μια ερημιά. Μπάτσοι με κάθε μέσο έχουν φθάσει στο σημείο και έχουν περικυκλώσει τον Κοβάλσκι (Barry Newman) που βρίσκει προσωρινή διέξοδο στην έρημο... Αυτό που ξεκίνησε ως φιλικό στοίχημα θα γίνει μια τεράστια αστυνομική επιχείρηση. 15 ώρες ελευθερίας θα γίνουν η Είδηση της Ημέρας. Με φλασμπακ βλέπουμε το παρελθόν του- βετεράνος του Βιετνάμ, πρώην μπάτσος, πρώην ραλίστας, ντελιβεράς... τζάνκι της ανδρεναλίνης, Speed Freak, σκουπίδι της κοινωνίας. Ένας εναντίον όλων. Μόνος κόντρα σε όλα. Γυρνά την πλάτη στο πολιτισμό τους και τρέχει να ξεφύγει απο τη μοίρα του κάνοντας αυτό που ξέρει καλά-να οδηγά. Ο απόλυτος αντι-ήρωας. Εκτός δρόμου είναι ένα τίποτα, ένας ακόμα χαμένος, πάνω στο δρόμο είναι βασιλιάς και εκεί θα έχει τον τελευταίο λόγο. Η άπιαστη υπόσχεση της ελευθερίας ειναι μπροστά και πίσω του λυσσασμένοι μπάσταρδοι και το Αμερικάνικο Όνειρο. Δεν έχει τίποτα να χάσει και θα ζυγιαστεί με το Αδύνατο. Ενισχυμένος με αμφεταμίνες βγάζει τους διώκτες του εκτός μάχης και στην-μη αναστρέψιμη-πορεία του συναντά και άλλους περιθωριακούς που τριγυρνούν άσκοπα στις ερήμους. Την Ουσία του γεγονότος θα φωτίσει ένας τυφλός -ο super soul- ο σπίκερ της κούρσας- ντύνωντας με λυρισμό και groovy μουσικές το χρονικό της καταδίωξης ενώ "Σύσσωμοι οι μίζεροι αυτής της χώρας στέκονται στο πλευρό του κυνηγημένου στοιχηματίζοντας ότι θα περάσει και μπουκωμένοι ποπ-κορν και αϊς-κρήμ τον επιφορτίζουν να καθαρίσει για πάρτη τους όσο αυτοί συνεχίζουν το φαγοπότι τους" (Ν.Νικολαίδης)
Η αλληγορία ξεκάθαρη, τα νοήματα πολλά. Ίσως το καλύτερο road movie ever όπως λέει και ο moovy grovie Η κορωνίδα των ταινιών καταδίωξης, η οποία έθεσε τους κανόνες για αυτό το κινηματογραφικό είδος που λέει και ο zisis. Γκάζια, καμμένα λάστιχα, θόρυβος μηχανής Ντότζ Τσάλλεντζερ 375 ίππων (βλ.2ο μισό του Death Proof.2009), ατελείωτοι δρόμοι, απέραντα τοπία, υπερ ατού η φωτογραφία του John Alonzo (Chinatown.1974, Scarface.1983), αμείωτη ένταση μέχρι το κορυφαίο- ανοιχτό σε ερμηνείες-φινάλε. Αξέχαστη η κοπέλα με τη Honda μηχανή στη μέση του πουθενά.
Ντοκουμέντο-snapshot της μετα-Woodstock αντικουλτούρας και των sex drugs n rock n roll ηθών της εποχής. Κλασσικό cult b movie που υπερβαίνει τους χαρακτηρισμούς- πολιτική ταινία δράσης, A.C.A.B, arthouse car exploitation, δοκίμιο πάνω στην ελευθερία, μοντέρνο western, υπαρξιακό road movie. Οι αμερικάνοι κριτικοί το έθαψαν, οι ευρωπαίοι το εκτίμησαν, το κοινό το προσπέρασε και ο σκηνοθέτης Richard Sarafian επέστρεψε στην τηλεόραση. Η ιστορία το δικαίωσε το 1997, ξανα-ανακαλύφθηκε χάρις ένα TV remake με τον Viggo Mortensen και την κυκλοφορία του ομώνυμου δίσκου των  Primal Scream.
1.η Charlotte Rampling δυστυχώς κόπηκε στο μονταζ
2.

6 σχόλια:

  1. Μπραβο,μπραβο,πολυ καλα,φοβερη ταινια,συγχαρητηρια,καλος καιρος,ετσι ειναι αυτα,καλα σκηνικα,απο κει πανε και οι αλλοι,μπραβο,αναλογα τα κεφια,ερχονται οι εξωγηινοι,θα σας παρουν τα κομπιουτερ,οπως και να το δεις ετσι ειναι,σιγουρα πραγματα,η καλη μερα απο το πρωι φαινεται,μια ετσι μια αλλιως,αποποινικοποιηση τωρα,κριτικη στη κριτικη,να ανεβουμε το βουνο,μπραβο και παλι,ολα κομπλε,η ναι,η οχι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κομπλε
    γιατι να ανεβουμε το βουνο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατι το βουνο,καλομελετα και ερχεται,οπως και να το δεις,παιζει ετσι και αλλιως,αναλογα τη φαση,οπου φυσα ο ανεμος,οχι και πολυ μακρια βεβαια,το συντομοτερο το καλυτερο,ακους αυτο τον ηχο και μπερδευεσαι,γενικα παντως δεν αλλαξε κατι,σαφώς και ερχεται καλοκαιρι,μη μπερδευεσαι στο κυκεωνα,παντα να τσεκαρεις το καιρο πριν πας βολτα,ειναι και η κριση του κεφαλαιου,μια το ενα,μια το αλλο,αλλη φαση δηλαδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. παντως το meteo.gr δεν ειναι πολυ εγκυρο και τα μπασα βαραινουν οπου φυσα ο ανεμος του κεφαλαιου της φασης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. kainourgia tainia tenta apo anderson

    http://to-fresko.blogspot.com/2012/05/ufo-porno-original-full-version.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή