Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Happiness (1998)

Διάφορες ιστορίες πάνω στο κυνήγι της ευτυχίας διασταυρώνονται στο χάος της πόλης. Στο επίκεντρο βρίσκονται 3 αδερφές, τα ερωτικά και οικογενειακά τους προβλήματα. Η μεγαλύτερη σκάει απο ευτυχία. Τα έχει όλα- πετυχημένο γάμο με ψυχολόγο και 3 παιδιά. Ο άντρας της είναι ομοφυλόφιλος παιδόφιλος (Dylan Baker), κάνει σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στον 11χρονο γιο του και έχει βάλει στο μάτι ένα φίλο του. Αυνανίζεται διαβάζοντας αγορίστικα περιοδικά και ονειρεύεται οτι σκοτώνει με μια καραμπίνα κόσμο στο πάρκο. Ο γιος έχει προβλήματα στο σχολείο, όλοι τον κοροιδεύουν γιατι δεν μπορεί να χύσει. Η μεσαία αδερφή (Lara Flynn Boyle) είναι πετυχημένη συγγραφέας, γκλαμουράτη με λεφτά και δόξα. Έχει όποιον άντρα θέλει αλλά έχει κουραστεί να την θαυμάζουν όλοι. Είναι το απωθημένο του γείτονα, ενός 30αρη βαρετού χοντρού (Philip Seymour Hoffman), σεξουαλικά στερημένου computer gig που αυνανίζεται παίρνωντας τηλέφωνο άγνωστες γυναίκες. Πολιορκείται απο μια υπέρβαρη γειτόνισσα που μισεί το σεξ. Η μικρότερη δουλεύει ως τηλεφωνήτρια και δασκάλα αγγλικών σε μετανάστατες. Συναισθηματική, εύθραυστη, απεργοσπάστρια, δεν τα πάει καλά με τους άντρες. Ένα αποτυχημένο ραντεβού κατέληξε σε αυτοκτονία και ο ρώσος κλεπτομανής ταξιτζής μαθητής της είναι παντρεμένος τελικά. Οι γονείς τους χωρίζουν μετά από 40 χρόνια γάμου γιατί ο γέρος (Ben Gazzara) βαρέθηκε τη ζωή και θέλει να μείνει μόνος.
Το μόνιμο θέμα του Todd Solondz. Οι μικροαστοί της διπλανής πόρτας. Για πάντα μόνοι, εγκλωβισμένοι στο προφιλ τους, ανίκανοι να δουν πέρα απο τη μύτη τους, τριγυρνούν σα χαμένοι στην έρημο του πραγματικού ελπίζοντας να τρακάρουν με αυτό που φαντάζονται ως ευτυχία. Συναισθηματικά ανάπηροι ζητούν να αγαπηθούν, βρίσκουν καταφύγιο στα διεστραμμένα μυστικά τους και στον μυστικό τους κήπο εκτονώνουν την φρικτή ασημαντότητα τους. Τίποτα δεν μπορεί να τους σοκάρει πια, ούτε ο θάνατος ενός συνάδελφου που δεν είδε ποτέ κανείς, ούτε το πέος του θυρωρού στα σκουπίδια. Τα παιδιά βρίσκονται στο έλεος τους... Tο έμψυχο φόντο της πόλης εξομολογείται τα συμπτώματα της Κανονικότητας. Eπιθυμίες και αδιέξοδα, άβολες αλήθειες πίσω από κλειστές πόρτες, όνειρα και απόγνωση στο Sex And The City Holocaust. Tο αληθινό American Beauty (1999). Κοινωνία ώρα μηδέν. Δράμα για γέλια, κωμωδία για κλάματα. Όλα είναι λάθος, μαύρα και αστεία. H κάμερα τρυπώνει στα κλουβιά τους και τους φωτογραφίζει γυμνούς να παραδίνονται στις εμμονές τους. Πολυάριθμοι χαρακτήρες που ζητούν συμπάθεια και κατανόηση από τον θεατή αλλά εισπράτουν μόνο οίκτο και χαιρέκακα γέλια. Η ειρωνία είναι παντού, σε κάθε σκηνή, σε κάθε κατάσταση, ανακατέβει στομάχια, αναγκάζει τη φούσκα να σκάσει στο τέλός αλλά δεν μπορεί να εγγυηθεί για την κάθαρση. Παγωμένη νοσηρή προκλητική κυνική κατάμαυρη ακραία σαπουνόπερα. Γενναία φαρσοτραγωδία χωρίς πολιτική ορθότητα, ιερό και όσιο. Δεν επιτράπηκε η προβολή της στο Sundance Festival. Αληθινό ανεξάρτητο αμερικάνικο σινεμά.
1.

7 σχόλια:

  1. Εκπληκτικη ταινια!!!!Απο τις πιο σκληρες ταινιες που εχω δει ποτε( και εχω δει σχεδον οποια διεστραμμενη ταινια εχει κυκλοφορησει)
    alex

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. για ριξε μερικες καλες διεστραμμενες προτασεις......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αργησα να το δω αλλα θα απαντησω τελικα.Λοιπον διεστραμμενες ταινιεσ που αξιζει να δεις(γιατι οι περισσοτερες δεν παλευονται):ολες του Lynch(εκτος απο το Dune και Straight story),Hausu,Picknick at Hanging Rock,Taxidermia,Welcome to the dollhouse(του ιδιου σκηνοθετη αλλα λιγο χειροτερη),Martyrs,Holy mountain(και γενικα ολες του Jodorovsky),Ichi the killer,Pi...........
    alex

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πολυ ωραια ολα,τα εχω δει,καποια απο αυτα τα εχω ποσταρει...
    για πες αυτες που δεν παλευονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μια υπερ νοσηρη ταινια ειναι το Night of terrors που ενα παιδακι που το υποδυεται ενασ gay πρεζακιας γεροσ νανοσ τρωει το βυζι τησ μανας του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. κορυφαια ιταλικη σαπιλα.ιστορικη σκηνη.ευγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή