Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Transfer (2010)

Κοντινό μέλλον. Γερμανία. Μια εταιρία προσφέρει το απόλυτο όνειρο. "Φανταστείτε στο τέλος της ζωής σας, να μπορούσατε να ξεκινήσετε ξανά απ' την αρχή σ' ένα νέο, όμορφο και υγιές σώμα"! Χάρις την επιστήμη, η μεταφορά ανθρώπινης συνείδησης από σώμα σε σώμα είναι πλέον δυνατή. Ο πελάτης θα ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή και για μόλις 4 ώρες τη νύχτα,όταν κοιμάται, θα ξυπνά ο ξενιστής και θα ανακτά τον έλεγχο του σώματός του. Το προηγούμενο σώμα θα αποτεφρώθεί μετά το 3μηνο test drive... Ένα ερωτευμένο ηλικιωμένο ζευγάρι μεγαλοαστών δεν αντέχει στην ιδέα του θανάτου. Από μια ανεξάντλητη αποθήκη νέων ανθρώπων επιλέγoυν 2 κορμιά made in Africa με άριστες προδιαγραφές. Η τιμή τους είναι 1.000.000ε (το 10% πάει στις οικογένειες των ξενιστών και οι οικογένειες τους θα μπορέσουν να επιβιώσουν). Οι εγκέφαλοί τους εμφανίζουν πιθανή φυσιολογική έλξη. Το "για πάντα μαζί, πλούσιοι και νέοι" πραγματοποιείται. Το λευκό ζευγάρι ξαναζεί τον έρωτα του σε μαύρα φιτ νεανικά κορμιά και απολαμβάνει τις νέες προοπτικές. Οι ίδιοι, οι γέροι φίλοι ακόμα και ο σκύλος τους θα συνηθίσουν την μεταμόρφωση. Οι μαύροι καταναλώνουν το 4ωρο τους στην επαύλη των λευκών υπο στενή παρακολούθηση για να μην παραβούν τους ώρους του συμβολαίου.4 προσωπικότητες σε 2 σώματα. Οι γυναίκες καταφέρνουν μεταξύ τους να βρούν μια ισσοροπία αλλά στον Αφρικάνο (ελλατωματικό μοντέλο με ηθική ανεπάρκεια) δεν αρέσει αυτή η νέα κατάσταση και μισεί τον λευκό διάβολο. "Μας χρησιμοποιούν. Σαν τα ρούχα! Μας φοράνε το πρωί και το βράδυ μας βγάζουν". Την ώρα που λήγει η εγγύηση, και πρέπει να αποφασίσουν αν θα κρατήσουν τα νέα τους σώματα, θα έρθει η εγκυμοσύνη να περιπλέξει περισσότερο τις σχέσεις. Τίνος είναι το παιδί? Οι γονείς μπορούν να επιλέξουν τα σωματικά και πνευματικά χαρακτηριστικά του παιδιού με μία απλή παρέμβαση στο DNA. Το αφρικάνικο ζευγάρι θα διεκδίκησει την κηδαιμονία του παιδιού και θα προσπαθήσουν να σαμποτάρουν την φαρμακευτική αγωγή και να επανακτήσουν τον πλήρη έλενχο των σωμάτων τους.
Aπο το Μetropolis(1927) μέχρι σήμερα η επιστημονική φαντασία οραματίζεται ένα μέλλον όπου μία ελίτ ευημερεί σε βάρος μιας αποκτηνωμένης μάζας μόνιμων εργατών. Η κορυφή της πυραμίδας τρέφεται από τον πάτο. Όσο μεγαλώνει ο πύργος της Βαβέλ, τόσο πλαταίνει η βάση. Το χρήμα μεταφράζεται σε χρόνο και το αξίωμα παραφράζεται σε "ο φτωχός πεθαίνει κάθε μέρα ενώ ο πλούσιος ποτέ". Η ουτοπία της αθανασίας του ενός -η δυστοπία της σκλαβιάς του άλλου. Δυο παράλληλοι κόσμοι (δεν) συναντιούνται σε ένα σώμα. Πρέπει να βρεθεί νέος ορισμός για την Tαυτότητα του μελλοντικού ανθρώπου. Με ποιο σώμα θα αναστηθεί στη 2α παρουσία?
Τίμιο low budget γερμανικό sci fi δράμα από τον κροάτη Damir Lukacevic. Η προβολή του μέλλοντος μοιάζει με ένα λαμπερό μοντέρνο αποστειρωμένο μεταεξέλιγμένο παρών και σκιαγραφεί μια εφιαλτική συνθήκη που έρχεται αλλά ταυτόχρονα εικονογραφεί τις πολιτικές και κοινωνικές συμβάσεις του παρόντος και του παρελθόντος. Το κόλπο της αντιστροφής των ρόλων δημιουργεί μπερδέματα και ανατροπές που σπρώχνουν το στορυ και αναδεικνύουν μια ανεστραμμένη οπτική του τρόπου λειτουργίας του κόσμου,την αλήθεια του Άλλου και τον παραλογισμό των ανισοτήτων. Σίγουρα θυμίζει αρκετές ταινίες του είδους όμως εδώ το επίκεντρο μεταφέρεται, από τα εφε και την δράση, στις συμπεριφορές και σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στα ζευγάρια και στον περίγυρο των πρώην λευκών, στις κοινωνικές επιπτώσεις μιας μεγεθυμένης φουτουριστικής εκδοχής του "όλα αγοράζονται, όλα πουλιούνται. "Βραβείο κοινού καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους στο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ επιστημονικής φαντασίας & φανταστικού της Αθήνας SFF-Rated Athens 2012
1.με ενσωματωμένους ελλην. υπότιτλους
http://rapidshare.com/files/2211388534/Transfer.2010.DVDRip.XviD.AC3.HORiZON-ArtSubs.AVI
2.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου