Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Enter the Ninja (1981)

'Ενας βετεράνος μισθοφόρος πεζοναύτης, γνώστης της γιαπωνέζικης πολεμικής τέχνης των Νίνζα, φτάνει τις Φιλιππίνες για να βοηθήσει έναν παλιό συνάδελφό του, που αντιμετωπίζει τις απειλές ενός μεγάλου επιχειρηματία, που θέλει να του πάρει το κτήμα του.
Η πρώτη αμερικάνικη ταινία (αν και προηγήθηκε το The Octagon.1980 με τον Chuck Norris) με θέμα  τους νινζα- παραγωγή της θρυλικής Cannon. Η ταινία που τα ξεκίνησε όλα. Ξανασύστησε τους νινζα  στην αμερικάνικη ποπ κουλτούρα, μετά τον James Bond στο You Only Live Twice.1967 και τον  Peckinpah στο The Killer Elite.1975, με μια πιο πιασάρικη, μοντερνίστικη και θεαματικότερη εκδοχή  που απέχει χιλιόμετρα απο το κλασσικό Shonobi No Mono.1962. Το ninja crazy φαινόμενο πήρε φόρα με  τις ταινίες του Bruce Lee στα 70ς και κατέκτησε τον κόσμο με την έξαρση του βιντεο στα 80ς. Πρωταγωνιστής ειναι ο Φράνκο Νέρο, ο σχεδόν καλύτερος όλων, ο αληθινός Django.1966. Συνεπεύθυνος για την ντζανγκομανια των 60ς και την Νιντζομανια των 80ς. Στους τίτλους αρχής ένας μαύρος Νιντζα:Η Μηχανή που Σκοτώνει (ελλ.τιτλος) κάνει επίδειξη των  τεχνικών και των όπλων του. Το πρώτο πλάνο ανήκει στον λευκό νινζα. Εξετάζεται στην πρακτική- μάχη με 10 κόκκινους νινζα στον εξωτικό προαύλιο χώρο της σχολής- και στη θεωρία- τα 9 επίπεδα  της δύναμης- για το πτυχίο Ninjitsu. Αποφοιτά και χρίζεται ο πρώτος καυκάσιος νινζα, εξοργίζοντας  τον ιάπωνα ρατσιστή συμφοιτητή του. Η τελευταία συμβουλή του Μάστερ είναι να χρησιμοποιεί την δύναμη του μόνο για καλό σκοπό. Στις φιλιππίνες αναζητά έναν νέο πόλεμο και τον βρίσκει. Ο απελπισμένος, αλκοολικός, ανίκανος φίλος και η γυναίκα του (Susan George- Straw Dogs.1971) έχουν προβλήματα- αμερικάνος κακός καπιτάλας/νταβαντζής τις περιοχής (Christopher George από Θήβα) τον πιέζει να πουλήσει την γη του που κρύβει πετρέλαιο και τραμπουκίζει τους ντόπιους σκλάβους του. Ο Νέρο οφείλει να βοηθήσει τον φίλο που του είχε σώσει τη ζωή σε κάποιο πόλεμο στην Αφρική και εύκολα θα ξεπαστρέψει την στρατιά του αμερικάνου. Τότε ο αμερικάνος με το γερμανό, μονόχειρα, γατζοφώρο, τσιράκι του θα παραγγείλουν έναν νινζα από ιαπωνία να κάνει τη βρωμοδουλειά. 'Ολως τυχαίος είναι ο παλιός συμφοιτητής (Shο Kosugi), με τον οποίο θα αναμετρηθεί στην τελική μονομαχία στο ρινγκ κοκορομαχίας.
  Tα ninjitsu skills του Τζάνγκο είναι αστεία αλλά με το γαλάζιο βλέμμα και το μουστάκι πίσω από τη μάσκα, και ντουπλαρισμενος "He’s like a whole army". 'Ολα τα κλισε του είδους- Die with Honor,  λευκός=καλός, γελοία sounds effects, κ.α.- τα κόλπα και τα gadgets- nunchukus, smoke bombs, τόξα, αστεράκια, φυσοκάλαμα, κ.α.- κάνουν πρεμιέρα. Βαρετή και προβλέψιμη δράση, ήπιο ξύλο, body count: 31, κακές ερμηνείες, μυθικοί διάλογοι, χαζό προχό ρομάτζο, χαβαλές και το διασημότερο Worst/Best Death Scene Ever. Την επιτυχία της ακολούθησαν τα Ninja II.Revenge of the Ninja.1983, το Ninja III.The Domination.1984 με πρωταγωνιστή τον Kosugi και εκατοντάδες άλλες ανα τον κόσμο (βλ.ο θείος μου ο νινζα.1987). 
1. O Nέρο θα επιστρέψει με το Django Lives για να κλείσει το κεφάλαιο ως αρμόδιος.
2. extra bonus track by De_Control collective
music John Maus-Cop Killer / video  Zombie vs. Ninja (1989)

3.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου