Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Barfly (1987)

O Xένρι είναι ένας μόνιμα μεθυσμένος λούμπεν άσημος ποιητής. Σπαταλά την ζωή του γυρνώντας από μπαρ σε μπαρ.  Μια μέρα, σ’ένα από αυτά, θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί την αλκοολική  Γουάντα. Ταυτόχρονα τον καταδιώκει μια εκδότρια που υπόσχεται δόξα και πλούτη.
Ημιαυτογραφικό σενάριο του αμερικανού συγγραφέα Charles Bukowski, σε σκηνοθεσία του γάλλου Barbet Schroeder (More.1969) και του ολλανδού υπερκαμεραμαν Robby Müller (The American Friend.1977, RepoMan.1984, To Live and Die in L.A. 1985, Down by Law.1986). Γυρισμένη υπο την εποπτεία του ίδιου του Bukowski, σε παραγωγή της  Cannon films(!) και με παρουσίαση από F.F.Coppola.
Στους τίτλους αρχής η κάμερα περιπλάνιεται νύχτα σε δρόμους φτωχογειτονιών του Λ.Α.   Μπαίνει στο bar Golden Horn και βγαίνει σε ένα βρώμικο στενό όπου ο Χένρι (Mickey Rourke)- alter ego του Μπουκόφσκι- τρώει ξύλο για 3η φορά από τον μισητό μπαρμαν (ο αδερφός του Σταλλόνε) και μένει ψόφιος στο έδαφος κάτω απ’ τα γέλια των υπόλοιπων αλλόκοτων θαμώνων. Είναι ο πιο περίεργος μπαρόβιος- άφραγκος, άνεργος, σακάτης, αυτοκαταστροφικός, υπερόπτης loser με ύφος αριστοκράτη και απέχθεια στο αμερικάνικο όνειρο. Το αντίθετο του καθωσπρεπισμού. Όταν μένει στην τρύπα του, πίνει ακούγοντας κλασσική μουσική απ’το ράδιο και γράφει ποίηση. Δεν τον έχει αγαπήσει ποτέ καμία. Γνωρίζει την μοναχική, αλκοολική, μισάνθρωπο Γουάντα (Faye Dunaway) που ζει με τις προμήθειες ενός πορνογερονταβά, δεν θέλει να ξαναερωτευτεί και θα τον παρατήσει αμέσως για όποιον άντρα την πλησιάσει με ένα μπουκάλι ουίσκι.  Συγκατοικούν.  Ανάμεσα τους μπαίνει η νεαρή, όμορφη, πλούσια, εκδότρια, που τον ανακάλυψε με βοήθεια ντέτεκτιβ, και  έχει γοητευτεί από τον ίδιο και την γραφή του.
Σαν κινηματογραφική μεταφορά ενός ανέκδοτου διηγήματος Tου. Μοναδικό στο είδος του κωμικό δράμα με προσχηματική πλοκή, ατμόσφαιρα αστικής παρακμής, ανηθικολογίες  περιθωριακών χαρακτήρων, ποητικούς μονόλογους,  αποτυχημένες συνεντέυξεις για δουλειά, δύσκολους έρωτες, εγκατάλειψη, πόνο, φτώχεια, χιούμορ, διάσπαρτα αυτοβιογραφικά στοιχεία, μαλλιοτραβήγματα μέσα σε ένα μοναδικό και γνήσιο κλίμα εύθυμης απόγνωσης γεμάτο τσιγάρα, ατάκες  και άπειρο αλκοολ.
1.Μικρή εμφάνιση του Μπουκόφσκι στο μπαρ της πρώτης συνάντησης
2.Το μυθιστόρημα Χόλιγουντ βασίζεται στις απίστευτες δοκιμασίες της κατασκευής της ταινίας,  μια καταγραφή της παράνοιας της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας.
3.Ένας άλλος διακεκριμένος πότης.

4.Άλλος ένας άσημος ποιητής
5.

1 σχόλιο:

  1. Μα τί ταινία πήγες και ξετρύπωσες; Θυμαμαι ότι πρέπει να την είχα δει μαζί με φίλους πριν καμια δεκαριά χρόνια, εντελώς στην τύχη επιλογή από βίντεοκλαμπ. Και βέβαια τον Μπουκόφσκι ούτε που τον είχαμε ακόυσει..

    Συμφωνώ για την προσχηματική πλοκή, αλλά παρ' όλ' αυτά έχει κάτι που σε μαγνητίζει.
    Μπράβο που θυμήθηκες τέτοια ταινία! αντε και καλά μπάνια (για όσο καλοκαίρι έχει μέινει).

    χαιρετώ φιλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή