Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Out of the Blue (1980)

Μια νεαρή ζει με την ναρκομανή μητέρα της σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Η αποφυλάκιση του πατέρα  που θα έδινε τέλος στη μιζέρια τους μόνο προβλήματα φέρνει.
Ο τίτλος της ταινίας είναι ο 2ος τίτλος του τραγουδιού   My my, hey hey του Neil Young  με το οποίο ανοίγει η ταινία και ο στίχος - it's better to burn out than to fade away –περιγράφει  το περιεχόμενο της. 
Η  15χρονη Cebe (ακα πανέμορφη)  είναι περήφανη πανκ. Καπνίζει, πίνει, μαστουρώνει, τσακώνεται συχνά  με τους μεγάλους, μοιράζει κολοδάχτυλα και βρισιές στο δρόμο, παίζει ντραμς, και εξαπολύει πανκ τσιτάτα από τον ασύρματο της εγκαταλειμμένης νταλίκας του πατέρα. Όταν μεγαλώσει ονειρεύεται να γίνει σαν τον Έλβις, αν και την πούλησε και αυτός όπως ο Rotten, o Vicious και ο πατέρας. Βλέπει στον ύπνο της την στιγμή του ατυχήματος- ήταν συνοδηγός στη νταλίκα και έπαιζε με τον πάντα πιωμένο πατέρα όταν προκάλεσε πολύνεκρο ατύχημα πέφτοντας πάνω σε σχολικό λεωφορείο- και για το οποίο έφαγε 5 χρόνια.  Σε ένα χάσιμο της στη πόλη, αφού αποφύγει  αποπλάνηση από ψευτοπανκ ταξιτζή,  φτάνει σε πανκ συναυλία, γνωρίζει την μπάντα (The Pointed Sticks), ανεβαίνει στη σκηνή, παίζει ντραμς, και συλλαμβάνεται να οδηγά κλεμμένο αυτοκίνητο σε ξέφρενη βόλτα με την μπάντα. Είναι  σε καλό δρόμο για το αναμορφωτήριο. Ανυπομονεί για την αποφυλάκιση του πατέρα. Η μάνα είναι εθισμένη στην ηρωίνη. Σερβιτόρα. Χαζολογά για κανά μεροκάματο με τους μνηστήρες και ανυπομονεί για την αποφυλάκιση του πατέρα. Ο πατέρας (ακα σάρκα) βγαίνει από τη φυλακή. Δεν είναι πια ο ξένοιαστος καβαλάρης. Μετά το πάρτι πιάνει δουλειά σε μια χωματερή και την χάνει σύντομα εξαιτίας ενός εκδικητή πατέρα κάποιου παιδιού του ατυχήματος. Προσπαθεί να είναι καλός πατέρας και παλεύει με το αλκοόλ. Η φτώχεια, ο τρόπος ζωής, οι άλλοι και το παρελθόν θα νικήσουν την χαρά της επανένωσης  και θα φέρουν  την Cebe αντιμέτωπη με νέα αδιέξοδα.
Η επιστροφή του Dennis Hopper στη σκηνοθεσία με τα το θρίαμβο του Easy Rider.1969 και την παταγώδη αποτυχία του The Last Movie.1971. Καταγραφή της ζωής στο περιθώριο μέσα από την καθημερινότητα μιας νεαρής που ονειρεύεται να φύγει από τα σκατά με όπλο της την punk κουλτούρα. Ιδανίκος ο  Hopper (The American Friend.1977, Apocalypse Now.1979) στον φυσικό του ρόλο αλλά η Linda Manz (Days of Heaven.1978, Gummo.1997) ως Cebe είναι τρομερή. Το Απρόσμενο φινάλε δίνει ένα νέο νόημα στο σύνολο και δικαιώνει τον θεατή για το ψυχοβγάλσιμο του τελευταίου 15λεπτου. Μικρής παραγωγής αλλά άρτιο, ωμό, τραχύ, άξεστο, μηδενιστικό, οργισμένο, πανκ αντι-οικογενειακό δράμα ενηλικίωσης πάνω στην αποτυχία του αμερικάνικου ονείρου. Σαν sequel του Easy Rider.  Μια ειλικρινή απόδοση του NO FUTURE.
1.Οι Ξεγραμμένοι (ελλ.τίτλος) 
2. Ένας άλλος Έλβις   
3.








1 σχόλιο: