Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

White Heat (1949)

Ένας ψυχωτικός κακοποιός, με απρόβλεπτες αντιδράσεις και πλήρως εξαρτημένος από τη μητέρα του, σχεδιάζει την πιο προσοδοφόρα ληστεία της καριέρας του. Όμως αγνοεί ότι κάποιος από τους συνεργάτες του τον φθονεί και ότι στη συμμορία έχει διεισδύσει ένας αστυνομικός.
Η θριαμβευτική επιστροφή του αγαπημένου κακού του κοινού James Cagney (The Public Enemy.1931) σε γκαγκστερικό ρόλο. Ένας από τους καλύτερους κακούς, στον καλύτερο του ρόλο, σε μια απ'τις σημαντικότερες ταινίες της κινηματογραφικής ιστορίας για πολιτιστικούς, ιστορικούς και αισθητικούς λόγους.
Ο Μεγάλος Αμαρτωλός (ελλ.τίτλος) δεν στράφηκε στο έγκλημα λόγω φτώχιας, άσχημων παιδικών χρόνων ή πολιτικής θέσης, απλά είναι διεστραμμένος ως το κόκκαλο, μεγαλομανής, βίαος, αδίστακτος, σαδιστής, αυτοκαταστροφικός, χωρίς αισθήματα για κανέναν πέρα από την μάνα του που λατρεύει παθολογικά και δεν δέχεται καμιά ειρωνεία πάνω σ'αυτό. Αυτή γνωρίζει και υποστηρίζει τη δράση του, και τον γαληνεύει μ'ενα σφηνάκι ουίσκι σε κάθε κρίση επιληψίας (κληρονομιά απ'τόν πατέρα που πέθανε στο τρελάδικο) με πρόποση -Στη Κορυφή Του Κόσμου.
Είναι ο Cody Jarrett, αρχηγός περιβόητης συμμορίας και ηγείται πολύνεκρης ληστείας τρένου. Όταν οι μπάτσοι  παρακολουθώντας την μάνα του ανακαλύπτουν τα ίχνη του, θα παραδωθεί για μια μικρή, ταυτόχρονη, ληστεία που δεν έκανε, και θα γλυτώσει τον θάλαμο αερίων. Στην φυλακή είναι ήδη σταρ. Γίνεται φίλος με τον μυστικό μπάτσο, που έχωσαν στο κελί του, όταν του σώζει τη ζωή απο εγκάθετο του Μεγάλου Εντ -δεξί του χέρι- που έχει σκοπό να του πάρει αρχηγεία, κλοπιμαία και γυναίκα. Η δαιμόνια μάνα του τα ξερνάει όλα και βάζει μπροστά σχέδιο απόδρασης και εκδίκησης. (Highlight 1-) Μαθαίνει, την ώρα του σισσιτίου, οτι σκότωσαν την μάνα του και (αυτοσχεδιαστικά) δέρνει τους πάντες. Τον στέλνουν στο ψυχιατρείο, παίρνει ομήρους τους γιατρούς και αποδρά με άλλους 3. Η γυναίκα του την γλυτώνει κατηγορώντας τον Εντ για την πισόπλατη δολοφονία της μάνας. Ετοιμάζεται για την μεγάλη ληστεία- εμπνευσμένη από τον Δούρειο Ίππο, ένα παραμύθι που του έλεγε η μάνα του. Θα μπουκάρει με τη συμμορία μέσα σε βυτιοφόρο σε αποθήκες πετρελαίου. Εκεί όμως τον περιμένουν άπειροι μπάτσοι. Σκοτώνει τους δικούς του που θέλουν να παραδωθούν και (Highlight 2-) εγκλωβίζεται στην κορυφή μιας δεξαμενής, παραλληρεί φωνάζωντας  Made it, Ma! Top of the world!, πυροβολεί αυθαίρετα παντού και ανατινάζεται. Spoiler Alert.
Γκαγκστερικό έπος (βασισμένο ελαφρώς σε αληθινά γεγονότα) σε σκηνοθεσία του Raoul Walsh
με ασταμάτητη δράση, ανατροπές, προδοσίες, ίντριγκα, πιστολίδι, σουπερ badass Mαμάκια πρωταγωνιστή σε αξεπέραστο ρεσιταλ ερμηνείας, διαχρονικό σύμβολο του είδους, ανάμεσα στο Scarface(1983) και το Psycho(1960). Made it, Ma! Top of the world!








1 σχόλιο: