Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Following (1998)

Νεαρός επίδοξος συγγραφέας, αναζητώντας έμπνευση, παρακολουθεί τυχαίους αγνώστους στους δρόμους του Λονδίνου. Ένας από αυτούς είναι ο Cobb, ένας ληστής που τον προσκαλεί στις διαρρήξεις του. 
Το υπερντεμπουτο του  Christopher Nolan (σενάριο, σκηνοθεσία). Η πρωτόλεια μορφή όλων εκείνων των στοιχείων που χαρακτηρίζουν την φιλμογραφία του.
Ο Νεαρός διηγείται την ιστορία του σε κάποιον- για όλα ευθύνεται  Η Παρακολούθηση (ελλ.τίτλος).  Αυτό που ξεκίνησε από βαρεμάρα και απλή περιέργεια έγινε ψύχωση όταν παρενέβει τον 1ο κανόνα του και άρχισε να επιλέγει ποιόν θα παρακολουθεί. Ο cool Cobb έχει ακόμα πιο περίεργο χομπι- μπουκάρει σε σπίτια και κλέβει μικροπράγματα που φανερώνουν κάτι ενδόμυχο των ιδιοκτητών (γράμματα, φωτογραφίες, κάρτες, σημειώματα) με σκοπό να ταράξει τη ζωή τους, να αναθεωρήσουν αυτά που είχαν δεδομένα και να επανεκτιμήσουν την αξία τους. Ο Νεαρός ακολουθεί γοητευμένος το lifestyle του Cobb και θα γνωρίσει ένα απο τα θύματα του- μια αινιγματική Ξανθιά που είχε σχέση με έναν μαφιόζο και αυτός την απειλεί. Με νέο στυλ, την πρόσφατη εμπειρία του και τις διδαχές του Cobb προσφέρεται να την βοηθήσει. 
Βρετανικό νεο-νουαρ με ασυνεχή αφήγηση μιας πανέξυπνης ιστορίας που αναπτύσσεται μόνο σε 70 λεπτά, γεμάτα ανατροπές, εκπλήξεις, μυστήριο και σασπενς, πάνω σε μία ατελείωτη αλυσίδα εξαπάτησης όπου η αρχή και το τέλος της αποκαλύπτονται στο φιναλε. Μια απ'τις πιο πετυχημένες ταινίες με σχεδόν μηδενικό μπατσετ.
1.Αλλος ένας επίδοξος συγγραφέας και άλλη μια αλυσίδα απάτης
2.


4 σχόλια:

  1. Το πιο αγαπημένο μου του Νόλαν, αφού χωρίς την ευγενή μεγαλομανία που τον κυρίευσε αργότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τρομερό το ντεμπούτο του Νόλαν. Τις όποιες μικροατέλειες που μπορεί να υπάρχουν εδώ τις τελειοποίησε στο ανεπανάληπτο "Memento". Νομίζω ότι πρέπει να κάνει ένα μικρό διάλειμμα από αυτήν την “ευγενή μεγαλομανία”, όπως είπε ο Moody, και να “προσγειωθεί” λίγο. Πιστεύω καλό θα του κάνει.

    4,5/5: Εξαιρετική

    ΑπάντησηΔιαγραφή