Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Angst (1983)


"I just love it when women shiver in deadly fear because of me.It is like an addiction,which will never stop" είπε στο δικαστήριο ο Werner Kniesek κατηγορούμενος για ένα τριπλό φονικό στην Αυστρία το 1980. Στην ιστορία του βασίστηκε η ταινία.

Ένας ψυχάκιας μητροκτόνος, βγαίνει απο τη φυλακή και αμέσως ψάχνει να βρει θύμα. Μετά απο μια αποτυχημένη προσπάθεια να σκοτώσει μια οδηγό ταξί, μπουκάρει σε ένα απομονωμένο σπίτι όπου κατοικεί μια ηλικιωμένη, η κόρη της και ο διανοητικά καθυστερημένος γιος της.
Γυρισμένη σε πραγματικό χρόνο, συνδυάζοντας το ντοκυμαντέρ με τα horror films της ιταλικής σχολής, χωρίς διαλόγους, μόνο με την αφήγηση του ψυχάκια που μας διηγείται την όλη ιστορία του, τα παιδικά του χρόνια, την εμμονή και τον εθισμό του με το φόβο, τα συναισθήματα, τις σκέψεις του αλλά και τις "πρακτικές" που ακολουθεί, μας βυθίζει για 80 λεπτά στο σκοτεινό μυαλό ένος serial killer.
Ο πρωτοποριακος Zbigniew Rybczynski με πλούσιο βιογραφικό στον πειραματικό κινηματογράφο παρακολουθεί τον "ήρωα" πότε αποστασιοποιημένα από ψηλά και πότε ενοχικά λεπτομερειακά από ασφυκτικά κοντά. Με τη βοήθεια της SnorriCam (συσκευή που πρώτα χρησιμοποιήθηκε στο SECONDS.1966), έγινε γνωστότερη απο τον Αronofsky και τώρα πια χρησιμοποιείται ακόμα και στις διαφημίσεις) παγιδεύει το βλέμμα του ψυχάκια που πολύ πειστικά υποδύεται ο Erwin Leder (γνωστός μας απο το αριστουργηματικό DAS BOOT.1981) προσθέτοντας υψηλή ένταση και ρεαλισμό σε κάθε του κίνηση. Οι τρομέρα σοκαριστικές ρεαλιστικές σκηνές αμοραλιστικής βίας προκαλούν συσπάσεις του στομάχου και καρφώνονται για πάντα στο μυαλό. H υπέροχη ψυχρή μουσική του τεράστιου Klaus Schulze (Tangerine Dream) δένει τέλεια με το ημι-ντοκυματερίστικο ύφος της ταινίας.
H λέξη-έννοια cult είναι πολύ μικρή για να περιγράψει αυτήν την αυστριακή, παντελώς άγνωστη, ταινία που επηρέασε τους Michael Ηaneke και Gaspar Noe

1.Πάει πακέτο με δυο αγαπημένες ταινίες του blog, το Μan Βites Bog (1992) και το Henry: Portrait of a Serial Killer (1986).

4 σχόλια:

  1. Που μου κρυβόταν αυτό το εργάκι τόσα χρόνια και δεν γνώριζα την ύπαρξή του;
    "επηρέασε τους Michael Ηaneke και Gaspar Noe" και
    "Πάει πακέτο με δυο αγαπημένες ταινίες του blog,το Μan Βites Bog (1992) και το Henry: Portrait of a Serial Killer (1986)" ;;;;;;
    Τέλεια. Και μόνο αυτές τις 4 σειρές να είχες με είχες πείσει.
    Καλορίζικο το blog. Χαίρομαι που έχεις πολύ horror μέσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να είσαι καλά! Είμαστε ομάδα στο blog, σε ευχαριστούΜΕ.
    Εξίσου ενδιαφέρουσες (και περισσότερο μη σου πω..) και οι δικές σου παρουσιάσεις. Angst και Hell's Ground έχουν μπει ηδη στα υπόψιν για να τα δούμε.
    Μπήκε και το δικό σου link από μέρους μας, καλη συνέχεια και σε σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. File Tenta to Angst edwse resta! Na eisai kala gia to review kai pou mas to systises. Anamenoume paromoia diamantakia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή