Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Lord of the Flies (1963)

Μια επικείμενη καταστροφή απειλεί το Λονδίνο. Ομάδα σχολιαρόπαιδων διαφεύγει με αεροπλάνο το οποίο προσγειώνεται αναγκαστικά σε ένα έρημο τροπικό νησί. Τα παιδιά προσπαθούν να αυτοοργανωθούν και να επιβιώσουν. Ελεύθερα από την κηδεμονία των μεγάλων απολαμβάνουν αρχικά την πρωτόγνωρη περιπέτεια όμως ο καιρός της αθωότητας τελειώνει απότομα. Η έμφυτη τάση για επιβολή και ο φόβος μπροστά στο άγνωστο θα φέρουν διαχωρισμούς και συγκρούσεις. Τα πιο πολιτισμένα παιδιά της ανώτερης τάξης γινονται κυνηγοί των αδύναμων παιδιών -το μίσος και η βία θα κυριαρχήσουν και η μικρή τους κοινωνία θα εκφυλιστεί σταδιακά σε αγέλη αγρίων.
Μεταφορά του κλασσικού μυθιστορήματος του νομπελίστα William Golding (1911-1993) με τον ίδιο τίτλο. Η αλληγορία είναι προφανής, τα νοήματα πολλά. Μια αποδόμηση-ψυχογράφημα της κοινωνίας με ήρωες μικρά αγόρια που μοιραία αναπαράγουν την συμπεριφορά και τα πρότυπα των ενηλίκων. Καμιά ελπίδα. Οι ήρωες και οι σχέσεις που αναπτύσσονται αποτελούν αντανάκλαση του πραγματικού κόσμου ενώ η ματαιότητα αναδεικνύεται μέσα από κάθε διάλογο ή γεγονός. Γυρισμένο από τον Peter Brook σε ημι-ντοκιμαντερίστικο ύφος με ασπρόμαυρη φωτογραφία που τονίζει την απαισιόδοξη οπτική του βιβλιου.

2 σχόλια:

  1. Someone from south east london boroughs21 Ιουνίου 2011 στις 11:47 π.μ.

    Mmmm,it sounds so fuckin interesting.
    I m gonna give a look at it mate.
    Cheers!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρέπει να προβαλλόταν σε θερινό ή ψαγμένο σινεμά πριν λίγα χρόνια γιατί κάτι μου λέει, έχω ξαναδιαβάσει γι αυτό με καλή κριτική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή