Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Τα Βαποράκια ή Άλλος για τον... Κορυδαλλό! (1983)

Ο Μπος διακινεί ηρωίνη στην Αθήνα. Τα βαποράκια του είναι η Μονρόε, ο Ρεμούλας και η τραβεστί Ούρσουλα. Ο προμηθευτής του είναι ο Πέτρος, μπάτσος της δίωξης ναρκωτικών που εποπτεύει τη ομαλή διακίνηση του εμπορευμάτος. Οι ανώτεροι του προκειμένου να καθυσηχάσουν την κοινή γνώμη ζητούν απο το Mπος να "δώσει" έναν τεκέ ή τα βαποράκια του. Αν δεν συνεργαστεί θα τον συλλάβουν και θα συνεχίσουν τη δουλειά τους με τον ανερχόμενο αντίπαλο του, τον Βαλεντίνο.
Ο φυλακόβιος Μπος (Δάνης Κατρανίδης) ψάχνεται να μπει σε μια "καλή οικογένεια" ώστε να αποκτήσει την κάλυψη του ευυπόληπτου πολίτη. Τσακώνεται με τα βαποράκια που του ζητούν αύξηση. Ο Ρέμουλας (Άλκης Παναγιωτίδης) άκουσε απο τον Βδέλλα οτι ο Μπος θα τους πουλήσει και ανησυχεί. Η πρεζού Μονρόε απο μεσοαστική οικογένεια, είναι ερωτευμένη με τον Μπος. Η Ούρσουλα (Κωνσταντίνος Τζούμας) ονειρεύεται  να γίνει αρτίστα. Για την οντισιον της στο καμπαρέ έχει ετοιμάσει ένα σατιρικό πολιτικό νούμερο όπου χωρεύοντας τραγουδά το "Την ρωμιοσύνη  μην την κλαίς,να την πετιεται..." Ήταν στη φυλακή με τον Ρεμουλα και συνεχώς τσακώνονται. Χρειάζεται λεφτά για να κάνει αλλαγή φύλου. Ο μπάτσος δεν σηκώνει κύρηγμα, τους έχει όλους στο χέρι και κινείται ανάλογα με τον συμφέρον του. Ο Βαλεντίνο έχει πάρει πελάτες του Μποσ και ανεβαίνει επικίνδυνα στην πιάτσα.
Σε μια σκηνή ο μπάτσος σκίζει την περιβόητη αφίσα "Το Κράτος Σκοτώνει Με Ηρωίνη" που κυκλοφόρησε το 1983 στην Αθήνα και αυτο είναι σε πρώτο επίπεδο το θέμα που θίγεται στην ταινία. Το πως φτάνει κανείς στην παρανομία, βρωμιάρα  κοινωνία, ACAB, άμα έχεις χρήμα και ένα καλό δικηγόρο, εγώ τις πράξεις μου δεν τις έκανα αλλά τις έπαθα, και άλλα διάφορα παροχημένα τώρα πια διδακτικά "κατηγορώ" δίνουν ένα extra διασκεδαστικό τόνο στους γεμάτους απο ειρωνία και φλέγμα διαλόγους. Νταλαβέρια σε σχολεία, ντίσκο, μπουζούκια. Μικρή εμφάνιση του Νικόλα Άσημου να τραγουδά τα δικά του κάλαντα στους περαστικούς σε ένα παζάρι. Ηighlight γέλιου η παράσταση της Ούρσουλα.
Σχεδόν καμία αναφορά  για αυτή την ταινία στα 100αδες αφιερώματα που έγιναν μετά τον θάνατο του Παύλου Τάσιου. Γνήσιος εκφραστής ενός λαϊκού κινηματογράφου, λάτρης του "περιθωρίου", με τις ταινίες του - Το βαρύ...πεπόνι(1977), Παραγγελιά(1980), Το στίγμα(1982), Νοκ άουτ (1986)- αποτύπωσε με ρεαλισμό το αστικό περιβάλλον της εποχής  του εστιάζοντας σε απτα ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας
1.η ταινία στο youtube
2.

7 σχόλια:

  1. Μπράβο ωραία κριτική και μια ελληνική ταινία που δεν την ήξερα! Θα τη δω σίγουρα, ψωφάω να δω τον Τζουμα τραβεστί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλα η φωτογραφια στην αρχη του blog ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, ελιωσα στο γελιο μολις την ειδα!!!!!!!!
    alex

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ναι ειναι απιστευτος ο τζουμας εδω.αβανταδορικος ρολος η ουρσουλα

    ακιρα + αρλοντ στα γυρισματα της ταινιαρας -ο μπατσος του θηριοτροφειου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δεν την έχω δει αλλά θα το κάνω, αν και το Νοκ Αουτ του ίδιου μου είχε αφήσει άσχημη εντύπωση...
    τέσπα, να δούμε σύντομα και τίποτα για το εξαιρετικό TRUE STORIES του David Byrne, που συζητούσαμε πρόσφατα αγαπητέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αφου παιζει ο κιμουλης και εχει τραγουδια του β.παπακωσταντιν δεν μπορει να ειναι καλο φιλτατε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Την έχω δει το '83 κι ακόμη τη θυμάμαι!!! Αριστούργημα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή