Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Alien³ (1992)

Ένα ακυβέρνητο διαστημόπλοιο προσκρούει πάνω σε έναν πλανήτη- φυλακή.  Οι μόνοι επιζώντες είναι η Ρίπλεϊ και το Άλιεν- ένα ακατανίκητο τέρας που αρχίζει να καταβροχθίζει τους κατοίκους του πλανήτη.
  Η 3η συνέχεια του υπερεπιτυχημένου franchise, ανατιθέμενη στον, τότε βιντεοκλιπα, David Fincher (Seven.1995, The Game.1997, Fight Club.1999). Η Ρίπλευ (Sigourney Weaver) 3η φορά αντιμέτωπη με το αδηφάγο Ξενόμορφο που βρίσκεται τόσο καιρό στη ζωή της που δεν μπορεί να θυμηθεί τίποτα άλλο.
Στον ψυχρό πλανήτη Fury 161/σωφρονιστικό κατάστημα υψίστης ασφάλειας  φιλοξενούνται  25/5000 κατάδικοι που έμειναν, οικοιοθελώς, εκεί σαν φύλακες υπηρεσίας, όταν η εταιρεία έκλεισε τις φυλακές για να λειτουργήσει τον οικισμό σαν χυτήριο μολύβδου. Έχουν ασπαστεί εvα είδος αποκαλυπτικού, χιλιαστικού, χριστιαvικού φοvταμεvταλισμού και ζουν αρμονικά σαν καλόγεροι. Η παρύσακτη Ριπλευ  παραβίαζει την ρουτίνα και την πvευματική τους εvότητα. Αναρρώνει, καραφλιάζει και ανασταίνει το σμπαραλιασμένο ανδροειδές Μπίσοπ για πληροφορίες. Επιβεβαιώνει πως υπήρχε Άλιεν στη θαλαμίσκο διάσωσης και διαπιστώνει με αυτοσκανάρισμα οτι κυοφορεί την Βασίλισσα. Η Εταιρία ζητά να τεθεί σε καραντίνα η αντιπαναγία και στέλνει διασωστικό διαστημόπλοιο για να την παραλάβει ώστε να χρησιμοποιηθεί σε έρευνες για πολεμικούς σκοπούς. Η Aποκάλυψη έσκασε καπως διαφορετικά για τους καλόγερους που απότομα λιγοστεύουν, και συνεργαζόμενοι με την Ρίπλευ γίνονται δολώματα για την παγίδευση/εξόντωση του τέρατος που κρύβεται στους απέραντους αεραγωγούς. Δεν υπάρχουν όπλα, ούτε διέξοδος και αναπάσα στιγμή μπορεί να πηδήξει το νεογνό μέσα απ'την κοιλιά της Ripley/ωρολογιακή βόμβα. Ο
Danny (χαζός επικεφαλής) και ο Ι απ΄το Withanail & I.1987, ο ατυχής γιατρός (η μοναδική φορά που υπονοείται ερωτική πράξη της Ripley) και ο βιαστής/δολοφόνος ιερέας που την προστατεύει απ'τους πεινασμένους καλόγερους (ο όρκος αγvότητας δεν είναι αρκετός) είναι κάποιοι απ'τους μελλοθάνατους. 
 Το Άλιεν- το πιο τρομακτικό κοστούμι στην ιστορία (σχεδιασμένο απ'τον ελβετό σουρρεαλιστή ζωγράφο/γλύπτη H.R.Giger.1940– 2014) είναι (λίγο διαφορετικό αλλά) πάλι τέλειο. Απόγνωση, τρόμος, απώλεια, ματαιότητα είναι τα μόνα συναισθήματα κάτω από μια αποπνικτική, κλειστοφοβική, goth-industrial ατμόσφαιρα σ'ένα αδικημένο (λόγω σύγκρισης) woman vs men vs alien monster vs prison vs time vs capitalism, στην άλλη άκρη του σύμπαντος  θριλερ επιστημονικής φαντασίας. 
1.ελλ.τίτλος Alien 3: Η Τελική Αναμέτρηση 
2.






3 σχόλια: