Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Altered States (1980)

Νεαρός διακεκριμένος καθηγητής/ερευνητής εξερευνά τα διάφορα επίπεδα  συνειδητότητας και υποβάλλεται σε μια σειρά επικίνδυνων πειραμάτων με ισχυρά παραισθησιογόνα κλεισμένος σε μια δεξαμενή τα οποία θα του επιφέρουν βιολογικές και σωματικές μεταλλάξεις.
 Το τελευταίο και καλύτερο LSD exploitation. Βασισμένη στα πραγματικά πειράματα που έγιναν απ'τον καθηγητή John C. Lilly, που εφηύρε το Floating Tank-Μέθοδος Επίπλευσης, σε σκηνοθεσία του ιδιόρυθμου Βρετανού Ken Russell (Tommy.1976, The Devils.1971)
 Ο αλαζόνας, εκκεντρικός, ψηλομύτης, ευφιέστατος Δρ.Jessup (πρώτοεμφανιζόμενος William Hurt) πιστεύει πως έχουμε 6 εκατ. χρονιά μνήμης στο μυαλό μας. Η μνήμη είναι ενέργεια, δεν εξαφανίζεται. Η πρώτη και αυθεντική μορφή ανθρωπινής ζωής, τo πραγματικό Εγώ, είναι απτό, έχει μορφή, μπορεί να καταμετρηθεί και να προσδιοριστεί ποσοτικά... Γίνεται ο ίδιος πειραματόζωο για να αποδείξει την θεωρία του και κλείνεται για ώρες σε μια δεξαμενή απομόνωσης βιώνοντας παραισθήσεις. Μέσω αυτών προσπαθεί να ανοίξει τις Πύλες Της Αντίληψης και να "αγγίξει" την πρώτη μορφή ζωής. Για την Φαουστική εμμονή του φταίνε τα οράματα, θρησκευτικού περιεχομένου, που έβλεπε μικρός, τα οποία σταμάτησαν μετά το θάνατο του πατέρα όπου και έχασε την πίστη του στο θεό. Θα ταξιδέψει στο Μεξικό για να συμμετάσχει σε μια τελετή μιας απομονωμένης αρχαίας φυλής που γίνεται ομαδική χρήση ενός παρασκευασμάτος μανιταριών σε μια τεράστια σπηλιά. Θα βρεθεί -υπό την επήρεια- σ'ένα αλλιωμένο χωρόχρονο, θα στροβιλιστεί στο κενό, και από το τίποτα θα ξεπηδήσει η αρχέγονη ψυχή του. Θα μελετήσει αυτές τις εμπειρίες κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες εργαστηριού σε συνδιασμό με την δεξαμενή. Σταδιακά αυξάνει τις δόσεις και οι παραισθήσεις εξωτερικεύονται μεταμορφώνοντας τον σε πιθηκοειδές, κάτι σαν εξελικτική οπισθοδρόμηση. Παρά τις συμβουλές των φίλων, αυτός συνεχίζει μέχρι να φτάσει στη μεγάλη Αλήθεια και μόνο η παραμελημένη γυναίκα του (
Blair Brown) μπορεί να τον σώσει. 
Αταξινόμητο ιερόσυλο (ψευδο)επιστημονικής φαντασιάς mindfuck body horror ή μια από τις πιο trippy ταινίες που έγιναν ποτέ. Επιστήμη, θρησκεία, ψυχεδέλεια, ψυχολογία, τρόμος, αγάπη, Δαρβίνος,  Dr Jeckyll and Mr Hyde και special efe. Τα εφε είναι και το highlight/σήμα κατατεθέν της ταινίας- ασυνάρτητο, σουρεαλιστικό, ντελιριακό
video art με αλλόκοτους ήχους και εικόνες βιβλικής αποκάλυψης που τοποθετούν τον θεατή στο τριπαρισμενο μυαλό του Δρ. (κορυφή ο επτάφθαλμος τραγοκέφαλος ευσταυρωμένος). Θα μπορούσε να είναι και σάτιρα πάνω στην επιρροή που άσκησε η new age βλακεία.
1.ελλ τίτλος=Ανεξέλεγχτες Καταστάσεις

2.




2 σχόλια:

  1. πάλι καλά που δεν έγινε αμοιβάδα.
    κλασικό κινηματογραφικό ερέθισμα μεταχίπικης εποχής για ενασχόληση με τα ψυχεδελικά.
    τίποτα δεν είναι αληθινό όλα επιτρέπονται.
    φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή