Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Summer of Sam (1999)




Η ταραγμένη καθημερινότητα σε μια ιταλο-αμερικάνικη συνοικία του Bronx την περίοδο που εμφανίστηκε ο serial killer "son of sam"
 Tο καλοκαίρι της N.Y. του 1977 σημαδεύτηκε απο την υψηλότερη θερμοκρασία που γνώρισε η πόλη, τις συνεχείς διακοπές ρεύματος και τα υπέροχα πλιάτσικα που ακολούθησαν, την σχάση της κόντρας του νεοφερμένου punk κινήματος με το κοινό της disco και φυσικά τον Γιο του Σαμ όπου "υπακούοντας τις εντολές του σκύλου του γείτονα" σκότωνε ανυποψίαστες νεαρές γυναίκες με ένα 44άρι όπλο. Τα θύματα αυξάνονταν ενώ τα media κρίνοντας και στοχοποιόντας, με επαναλήψεις και διεστρεβλώσεις, δημιούργησαν ένα κλίμα πανικού... γρήγορα ο φόβος και η παράνοια κυρίευσε την πόλη
Η ταινία παρακολουθεί το πως επηρέασαν τα γεγονότα την συνοικία μέσα από τις ζωές μιας παρέας που αποτελείται από έναν κομμωτή, έναν πάνκη, μικροεγκληματίες, τις παρέες και τις οικογένειες τους που περνούν τη ζώη τους ανάμεσα στη δουλειά, επιφανειακές σχέσεις, ναρκωτικά και κλάμπινγκ. Ο Γιος συνεχίζει ακάθεκτoς και μπορεί να'ναι ο καθένας, οι μαλάκες στην αστυνομία αδυνατούν να δώσουν ένα τέλος και η μαζική υστερία έρχεται με αποτέλεσμα ο αρχηγός μιας τοπικής μαφίας να επικηρύξει τον Γιο. Οι γειτονιές οδηγούμενες από την άγνοια και το φόβο, θα πάρουν το νόμο στα χέρια τους και θα ξεκινήσει η δίωξη των πιθανών υπόπτων προς κάθε κατεύθυνση, σαν σύγχρονο κυνήγι μαγισσών
Σ'αυτό το joint ο Lee χρησιμοποιεί τα γεγονότα ως background για να μιλήσει για το τέλος των 70ς και το που μπορούν να φτάσουν τα πράγματα, σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο, όταν οδηγούνται από την άγνοια και τον τρόμο. Σωστή αναπαράσταση της εποχής (πολύ μουσική, μόδα, διασκέδαση, ηθική, ρατσισμός-κάποτε μόνιμο θέμα του) με σκηνές από το CBGB και το studio54 μέχρι και το prive sex club "Plato's Retreat". Αξιόλογο κάστ με John Leguizamo, Adrien Brody, Mira Sorvino, BEN GAZZARA, και λίγο Michael Imperioli και Spike Lee. Χειροπιαστοί χαρακτήρες, ρεαλιστικοί διάλογοι, βρώμικη Ν.Υ, αύξανόμενη ένταση... ίσως και να είναι λίγο πρόχειρη η παρουσίαση του ψυχασθενούς αλλά δεν γαμιέται.
444 φορές ακούγεται η λέξη fuck

1 σχόλιο:

  1. Ρε φιλαρακι αυτη παραειναι intellectual,ταινιες καλες ειναι τα zombie creeping flesh ή το zombies at the manchester morgue.
    Καποιος απο horror cult FILM group of A.Z-Agrinio
    agriniozone.blogspot.com
    radiourgia.squat.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή