Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

The Vanishing (Spoorloos) (1988)

Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού,ένα ζευγάρι, ο Rex και η Saskia,κάνουν στάση σε ένα σταθμό εξυπηρέτησης. Η Saskia εξαφανίζεται και ο Rex αφιερώνει τη ζωή του για να βρεί τα ίχνη της. Κολλάει αφίσες με τη φωτογραφία της, εμφανίζεται στην τηλεόραση... ώσπου μετά από τρία χρόνια λαμβάνει μια κάρτα από τον απαγωγέα της ο οποίος υπόσχεται να του αποκαλύψει τι έχει συμβεί .

Στηριζόμενη στο hitchcock-ικο μοτίβο που θέλει συνηθισμένους ανθρώπους σε ασυνήθιστες καταστάσεις, μια ιστορία που θα μπορούσε να συμβεί στο καθένα , πάνω στη δύναμη της εμμονής και το κοινότυπο πρόσωπο που μπορεί να έχει το "κακο". Δυο τα βασικά πρόσωπα της ταινίας, ο Rex, προσκολλημένος στο παρελθόν, αφιερωμένος στην αναζήτηση της αλήθειας με κάθε κόστος, όχι απο ελπίδα αλλά από σεβασμό, και ο φαινομενικά φιλήσυχος οικογενειάρχης καθηγητής, προσεχτικός κατά συρροή δολοφόνος, μακριά από οποιοδήποτε κλισέ του είδους. Η αφήγηση φανερώνει σιγά σιγά τα στοιχεία των χαρακτήρων και της πλοκής δίνοντας συνεχείς εκπλήξεις. Το μυστήριο χτίζεται και αποκαλύπτεται σταδιακά, το ενδιαφέρον αυξάνεται μετά την συνάντηση τους ενώ η ερωτηση "τι πραγματικά συνέβη εκείνη τη μέρα " κρατά το σασπένς μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο του αξέχαστου φινάλε. Γαλλο-ολλανδική διασκευή της νουβέλας "το χρυσό αυγό " του Tim Krabbe. Έξυπνο και ξεχωριστό, άψογα ρεαλιστικά σκηνοθετημένο, χαμηλών τόνων αλλά δυνατό, υπόδειγμα ευρωπαικού ψυχολογικού θρίλερ

1.το remake της ταινίας 5 μόλις χρόνια μετά στο hollywood ανέλαβε ο ίδιος σκηνοθετής , George Sluizer, με τους Kiefer Sutherland J.Bridges και S.Bullock.Μια άψυχη ξεφτίλα εκδοχή του πρωτότυπου,με εξωφρενικό happy end,που πάτωσε εμπορικά θάβωντας και αυτό για πάντα.

1 σχόλιο:

  1. Έχω διαβάσει γι'αυτή την ταινία, την έχω κατεβάσει και περιμένω κατάλληλη στιγμή για να τη δώ. Ήδη είχα υψηλές προσδοκίες, και μου τις ανεβάζεις κι άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή