Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Pusher Trilogy (1996-2005)

1. Pusher.1996. Ο Φρανκ είναι βαποράκι. Τριγυρνά στη πόλη με τον φίλο του Τόννυ. Μια μεγάλη δουλειά που ανέλαβε δεν θα πάει καλα και τώρα πρέπει να βρεί άμεσα λεφτά για να ξεπληρώσει τον σέρβο μεγαλέμπορο Μίλο.

2.Pusher 2. With Blood On My Hands.2004. Ο Τόνυ βγαίνει απο την φυλακή. Προσπαθεί να οργανωθεί στη συμμορία του πατέρα του αλλά αυτός τον περιφρονεί και τον εξευτελίζει. Η μια γκάφα διαδέχεται την άλλη προσπαθώντας να ξεπληρώσει ένα χρέος από την φυλακή και να συνεισφέρει στην ανατροφή ενός μωρού που δεν είναι σίγουρα δικό του.
3.Pusher 3. I'm The Angel Of Death.2005. Η κυριαρχία του Μίλο στον υπόκοσμο απειλείται από μια ομάδα νεαρών Ασιατών. Το φορτίο με ηρωίνη που περίμενε αντικαταστάθηκε με χάπια έκστασυ. Δεν ξέρει απο αυτά και είναι αναγκασμένος να συνεργαστεί με την νέα γενιά. Πρέπει να μαγειρέψει για 50 άτομα για τα γενέθλια της κόρης του, που μαζί με τον μέλλον σύζυγο της προσπαθούν να τον παραγκωνίσουν. 

Η άλλη όψη της Κοπεγχάγης μέσα απο την καθημερινότητα και την δράση 3 pushers. Το δανέζικο σινεμά πέρα απο το Δόγμα95 και τον Lars von Trier.
Η 1η ήταν μεγάλη έκπληξη, γνώρισε μεγάλη επιτυχία σε όλη την ευρώπη, αυτόματα έγινε cult και έκανε γνωστό τον 26χρονο τότε Nicolas Winding Refn (ναι, αυτός που έκανε το Drive.2011 και το Bronson.2008) και τους πρωταγωνιστές. Mια βδομάδα γεμάτη μπλεξίματα, τρεχάλα και αναποδιές. H δικαιολογία -πέταξα την πρέζα στη λίμνη για να γλυτώσω απο τους μπάτσους- δεν είναι αρκετή για τον Μίλο και το παρτυ θα γίνει εφιάλτης. Μοναδικό ίχνος ανθρωπιάς -η πόρνη πολυτελείας φίλη του Φράνκ (Kim Bodnia- Bleeder.1999) .
Το 2ο, αν και έρχεται 10 χρόνια μετά, διατηρει το ίδιο ύφος σε όλα τα επίπεδα αλλά είναι πιο συναισθηματικό και ανθρώπινο. Ο Τονυ (Mads Mikkelsen- Valhalla Rising.2009, The Hunt.2012, The Salvation.2014) εκλιπαρεί για σεβασμό. Το τατουαζ RESPECT στο καραφλό κρανίο του δεν αρκεί. Ο περίγελος της συμμορίας. Έχει υποστεί εγκεφαλική βλάβη μετά από ροπαλιά στο κεφάλι που έφαγε από τον Φράνκ στο 1ο. Μέχρι πότε θα ανέχεται τόση ξεφτίλα?
Στο 3ο ο Μίλο (Zlatko Buric) ξαναπαρακολουθεί πρόγραμμα απεξάρτησης ενώ η πιάτσα τον προσπερνά. Θα ζητήσει την βοήθεια του τεράστιου τούρκου πρώην μπράβου από το 1ο που πλέον ζεί μια φυσιολογική ζωή ως ταβερνιάρης για μια χοντρή δουλειά στο αιματοβαμμένο φιναλε..
3 αυτόνομες ιστορίες με ίδια δομή και στυλ πάνω στο ίδιο θέμα. Οι Κακόφημοι Δρόμοι (1973) της Κοπεγχάγης χωρίς γκλαμουριές, στερεότυπα και πολιτική ορθότητα. Ένας κόσμος βίας με φόντο μια μη καρποσταλική παρακμιακή γκρίζα μίζερη πολυφυλετική Κοπεγχάγη όπου η ανθρώπινη ζωή δεν αξίζει τίποτα. Με κοινούς τίτλους αρχής σαν επεισόδια ενος σήριαλ, κάμερα στο χέρι, γραμμική αφήγηση, ξερά στορυ, ντοκιμαντερίστικο ύφος, φρενήρης ρυθμός, βρώμικη γλώσσα, πορνεία, σκατόφατσες, ναρκωτικά, προσεγμένοι πειστικοί -ο ένας πιο βρωμερό κατακάθι απο τον άλλο- χαρακτήρες, απληστία, μοναξιά, αδιέξοδα, σοκαριστική βία, ψυχολογική βία, πανταχού παρών βία έστω και δια της απουσίας της, ωμότητα, καντήλια, ένταση, άγριος ρεαλισμός, σαπίλα, σκληρές κιθάρες, τσιτωμένη ατμόσφαιρα, νύξεις χιούμορ, σεξιστικά αστεία, ανατροπές και σασπένς.
Ένα άρτιο αυθεντικό πακέτο της διεθνής crime thriller φιλμογραφίας  
1.λέγεται οτι κανείς δεν είδε μόνο το ένα από τα 3 μέρη ... και για να το ξενερώμα βγήκαν 2 copy/paste remakes  του 1ου που εξελίσσονται στο Λονδίνο. Ένα αξιοπρεπές ασιάτικο με καλή ανατροπή στο φινάλε και μια βρετανική φλωριά το 2012 σε παραγωγή του Refn  (το μόνο καλό είναι οτι παίζει πάλι ο Μίλο)
2.αντε και το 2014 να βγει το 4ο με πρωταγωνίστρια την κόρη του Μίλο και το 2015 το 5ο με πρωταγωνιστή τον Kurt the Cunt από το 2ο και να γίνει 5λογία, όπως το έπος του Kinji Fukasaku - The Yakuza Papers (1973-74)
3.Αγαπημένος χαρακτήρας της τριλογίας = Μίλο

 



2 σχόλια:

  1. Σχετικά πρόσφατα είδα το πρώτο μέρος. Όντως σοκάρει με την ωμή καθημερινότητα του υποκόσμου. Όπως πάντα εξαιρετικό το σκηνοθετικό στυλ του Refn.

    3/5: Καλή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολυ καλα ολα τα pusher ,ειδικα το 1ο ηταν μια ευχαριστη εκπληξη και ας το ειδαμε αργα...Τωρα οσο αφορα τα δυο βρετανικα remakes, το ενα με τους glamorous λευκους ειναι σουπερ μλκ, το αλλο με τους αγγλους ασιατικης καταγωγης ειναι τουμπανο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή