Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Themroc (1973)


Η ιστορία ενός Γάλλου εργάτη, που επαναστατεί ενάντια στη σύγχρονη κοινωνία, και μετατρέπεται σε έναν άνθρωπο των σπηλαίων μέσα στην πόλη.
Μετά τους πολύ μπροστά από την εποχή τους τίτλους αρχής ξεκινά μια λεπτομερής παρακουλούθηση μιας τυποποιημένης μέρας ενός τυποποιημένου εργάτη, του Τεμρόκ. Στο χώρο εργασίας παίρνει μάτι μια γραμματέα και τον απολύουν. Εκεί η ζωή του παίρνει απότομη στροφή... φτιάχνει μια τρύπα-σπηλιά στην πολυκατοικία του, πετά τα περιττά (tv,έπιπλα κτλ) και συζεί εκεί με την (μάλλον ) αδερφή του σαν πρωτόγονος. Η μετατροπή του από έναν απλό εργάτη σε πρωτόγονο τραβά το ενδιαφέρον του τύπου και της τάξης... μαζεύονται δημοσιογράφοι και μπάτσοι, ακολουθούν συμπλοκές και ρίψη χημικών. Κάποιοι γείτονες θα μιμηθούν αυτό το τρόπο ζωής, θα συμμαχήσουν και θα νικήσουν τους πολιτισμένους. Σιγά-σιγά οι μιμητές αυξάνονται και σε λίγο ολόκληρη η συνοικία κυριεύεται από τον πρωτογονισμό.
Πειραματικό, αναρχικό, πρωτότυπο, μικρού προυπολογισμού, ρεαλιστικό, επίκαιρο, cinema verite, επηρεασμένο από τις ιδεές των καταστασιακών, ντοκιμαντερίστικο, βλάσφημο, κορακίστικο, Bunuel-ικό, ανατρεπτικό, άξεστο, σκατό σε τσάντα Louis Vuitton, χυμένα έντερα σε gourmet εστιατόριο, μίξα σε σαμπάνια. Αυτό το arthouse (προπαγανδιστικό) διαμάντι γυρίστηκε στη Γαλλία το 1973 από τον Claude Faraldo με πρωταγωνιστή τον αδιανόητα καλό Michel Piccoli
1.Οι σκηνές αιμομιξίας και κανιβαλισμού (σουβλίζουν ένα μπάτσο και τον τρώνε..) χάρισαν στην ταινία των χαρακτηρισμό «ακατάλληλο για ανηλίκους».
2.το αδερφάκι του τρομερού "Can Dialectics Break Bricks?" του καταστασιακού Rene Vienet
3.δεν έχει διαλόγους... μόνο γρυλίζουν (...γιατί άραγε!?)

2 σχόλια:

  1. Άψογη ταινία από κάθε άποψη. Ειδικά ο Piccoli δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας. Ιδέες των καταστασιακών; δεν το ξέρω το κίνημα αλλά αν συνέβαλε στο να γυριστεί μια τέτοια ταινία σίγουρα θα αξίζει.
    Μιλάω με πάθος γιατί από τη στιγμή που είχα δει την ταινία μέχρι και σήμερα έχει παραμείνει ανεξίτηλη στη μνήμη μου και την θυμάμαι πάντα με τον ίδιο ενθουσιασμό. Εύγε για την επιλογή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ευχαριστω king
    ολιγα για τους καταστασιακους εδω
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE_%CE%94%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AE%CF%82

    ΑπάντησηΔιαγραφή