Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Dead Man Shoes (2004)

Πρώην πεζοναύτης επιστρέφει στη γενέτειρά του στην επαρχία για να εκδικηθεί την τοπική μαφία που κακοποίησε μέχρι θανάτου τον διανοητικά ανάπηρο αδερφό του.
Η πρώτη ατάκα της ταινίας > "God will forgive them. He'll forgive them and allow them into Heaven. I can't live with that."
Ήδη από την πρώτη συνάντηση του Richard με τη συμμορία καταλαβαίνουμε την ανωτερότητα του παρά την αριθμητική τους υπεροχή. Αυτό που ακολουθεί είναι το παιχνίδι της γάτας που παίζει με το θύμα της πρίν το καταβροχθήσει. Πρώτα θα τους τρομοκρατήσει, μετά θα τους κάψει τα μυαλά και μετά θα τους ξεπαστρέψει έναν έναν στέλνοντας τους στο διάστημα. Αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος να ζητήσει συγχώρεση από τον αδερφό του για τις προσωπικές του ενοχές. Τυπική ιστορία εκδίκησης στα βήματα του Get Cartet (1971). Όπως πρέπει. Ο Shane Meadows (This Is England-2006) χρησιμοποιώντας την συννεφιά και την μιζέρια των Midlands δίνει την αρμόζουσα σκοτεινή και ψυχρή ατμόσφαιρα στην ιστορία, μένει στην ουσία και αποφεύγει τα εντυπωσιακά σκηνικά καλύπτοντας έτσι τις αδυναμίες της μικρής παραγωγής. Η οργή, το μίσος, η αηδία και ο σκοπός ειναι καρφωμένα μόνιμα στο πρόσωπο του Paddy Considine (συνυπογράφει το σενάριο), ωραίοι και οι κακοί losers αλλά δυστυχώς το τσεκούρι της αφίσας δεν παίζει στην ταινία. Με flashbacks δείχνει την σχέση του αδερφού με τη μαφία, δυστυχώς εκβιάζει συναισθηματικά κάποιες στιγμές τον θεατή, με σφήνες γέλιου "χαλαρώνει" τη δραματικότητα, δεν κουράζει ποτέ σε ολόκληρη την 90λεπτη διάρκεια της και αφήνει μια καλή ανατροπή για το τέλος δίνωντας μεγαλύτερο βάθος στο σύνολο της ώστε να είναι κάτι παραπάνω από ένα στεγνό revenge b movie. Παραγωγή της βρετανικής w.a.r.p. records με μουσική από Aphex Τwin, Calexico, Smog, Laurent Garnier και άλλους της ίδιας εταιρίας.

1.trailer

9 σχόλια:

  1. Καποιος απο Α.Ζ-Αγρινιο28 Μαΐου 2011 στις 9:06 π.μ.

    Αυτο που με εκανε να αποφασισω να δω τη ταινια αυτη ηταν αρχικα το σεναριο,το story δλδ και μετα το γεγονος οτι ειναι του ιδιου σκηνοθετη με το This is England.Το 70% των αγγλικων ταινιων που εχω δει μου αρεσαν επισης.

    Παμε τωρα στη ταινια...Καλογυρισμενη,πολυ καλη φωτογραφια και γενικοτερα αρκετα μινιμαλιστικη θα ελεγα.Παρολα αυτα σου αφηνει ενα εντελως διφορουμενο αισθημα.Τι εννοω τωρα..Θα μπορουσε καλλιστα καποιος να ισχυριστει (μεσα σε αυτους και εγω) οτι η ταινια ειναι σαφεστατα μια δογματικη και σκληροπυρηνικη προπαγανδα εναντια των ναρκωτικών.Παρουσιαζει τους χρηστες αυτων (και κυριως των ψυχεδελικων ουσιων) ως καφρους,βιαστες,βασανιστες και στυγνους εγκληματιες.Επισης αυτος που ερχεται σαν αγγελος τιμωρος και τα βαζει με τους κακους ειναι ενας βετερανος στρατιωτικος (που ερχεται απο τα φωκλαντς,το ιρακ,το αφγανισταν δεν γνωριζω)για να αποδώσει δικαιοσυνη.Ετσι λοιπον καποιος οχι με τοσο δυνατη κριτικη αντιληψη μπορει πολυ ευκολα να κανει τον εξης χαρακτηρισμο druggies&hippies=evil και militants=good or justice.Με πιανεις τι εννοω τεντα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συμφωνω...αλλα δεν ειναι και πολυ "καλος" τελικα ο βετερανος.αλλα δεν πιστευω οτι ειναι προπαγανδιστικη ταινια,αφελης ναι.
    τα μαθες περι αποποινικοποιησης >Στην αποποινικοποίηση χρήσης μαλακών αλλά και σκληρών ναρκωτικών ουσιών προχωρά η κυβέρνηση με ένα νομοσχέδιο που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις. Το νομοσχέδιο, το οποίο έχει επεξεργαστεί η συσταθείσα από τον υπουργό Δικαιοσύνης νομοπαρασκευαστική επιτροπή, προβλέπει τη μη δίωξη του χρήστη σε περίπτωση που αυτός συλληφθεί για κατοχή μικροποσοτήτων που δικαιολογείται για αποκλειστικά δική του χρήση, είτε πρόκειται για χασίς είτε για κοκαΐνη, είτε για άλλα σκληρά ναρκωτικά.

    ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΤΖΙΦΑ-ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. egw pantws pisteyw oti ayto sto opoio ithele na estiasei den einai ta narkwtika alla sto gegonos oti enas ta ebale me 7 kai katafere oxi apla na tous skotosei alla na tous kseftilisei stous eaytous tous,ektheiase diladi ton pseytotsampouka emporwn ratsi-sexi-stwn.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Foverh tainia.
    Nomizw h prwth tou.

    o Meadows exei ksefugei pleon apo aggliko kinhmatografo kai auto fainetai apo thn kainourgia tou tainia to "CHUPACABRAS"
    opou gurizetai sto mexico.

    Tenta to xeis dei to "Chupacabras"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ναι ρε,ειναι remake του ελληνικου "ο κατηφορος"
    με τη ζωη λασκαρη,θα παιζει και η ιδια στο καινουργιο μαζι με τον Max Von Sydow
    "ο κατηφορος" ήταν πρώτη σε εισπράξεις στο Μεξικό την περίοδο 1961-62

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευρυμαχος απο Μπαμπινη7 Ιουνίου 2011 στις 6:41 π.μ.

    Ο ανηφορος ηταν πρωτος σε εισπραξεις στη σκουρτου πολυ πριν δυστυχως ανεβει η ακροδεξια στα αγονα μερη του ξηρομερου.
    Αληθεια τεντα,το ερυμανθιος καπρος εναντιον λυκανθρωπου το εχεις δει??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Ερυμάνθιος Κάπρος ήταν μυθολογικό ον, που σκότωσε ο Ηρακλής στον τέταρτο άθλο του. Ο μύθος θεωρείται ότι είναι μια αλληγορία για την προσπάθεια του πολιτισμού να περιορίσει της καταστροφές των χειμάρρων ποταμών με υδραυλικά έργα.

    oxi filos .den to exo dei.steile aggliko titlo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευρυμαχος απο Μπαμπινη7 Ιουνίου 2011 στις 2:07 μ.μ.

    Erimathios kapre vs werewolf

    ΑπάντησηΔιαγραφή