Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Farewell, My Lovely (1975 )

10 φόνοι για τον ντετεκτιβ Μαρλοου(ελλ. τίτλος)
Ένας πρώην φυλακισμένος προσλαμβάνει τον Φίλιπ Μάρλοου για να του βρει την αγαπημένη του Βέλμα.
Η 3η μεταφορά της κλασσικής νουβέλας του Raymond Chandler "Murder, My Sweet" (1940). Η 9η από τις 10 ταινίες με κεντρικό χαρακτήρα τον Φίλιπ Μάρλοου. Η 1η από τις 2 με πρωταγωνιστή τον Robert Mitchum.
O Dick Richards (αν και δεν έχει να δείξει κάτι άλλο αξιόλογο) καταφέρνει να προσδώσει αυθεντική φιλμ νουαρ ατμόσφαιρα (αν και έγχρωμο) με τη βοήθεια των σκηνικών του Dean Tavoularis και να αναδείξει την αδυσώπητη υποκριτική του Μίτσαμ στο έπαρκο, μένοντας πιστός, όσο είναι δυνατόν, στο αρχικό κείμενο. Ο ένας φόνος διαδέχεται τον άλλο, μια ακόμα υπόθεση που συνδέεται με τη Βέλμα περιπλέκει το μυστήριο και στη μέση ο κουρασμένος- κυνικός- σιχάθηκα τη ζωή- Μάρλοου με μονόλογους διηγείται, εξηγεί, φιλοσοφεί ενώ προσπαθεί να ξεμπλέξει το κουβάρι.
Ο Ρόμπερτ Μίτσαμ «Η έκφραση ενός άντρα που σκεπτόταν και αισθανόταν κάτω από την εξωτερική ηρεμία, τόσο που δεν χρειαζόταν καν να υποκριθεί στην επιφάνεια» εφευρέθηκε για τέτοιους ρόλους, ατάραχος, προσπερνά την απανθρωπιά με κυνισμό και κρατά με άνεση ολόκληρη την ταινία ενώ υποστηρίζεται από το πλούσιο καστ >Charlotte Rampling, Harry Dean Stanton,(προ-Rocky) Sylvester Stallone, Sylvia Miles (Midnight Cowboy(1969), Joe Spinell (Maniac(1980). Λιωμένη jazz από David Shire. Φόνοι, πορνεία, προδοσία, neon φώτα, εμπόριο ναρκωτικών, διεφθαρμένοι πολιτικοί, σκατόμπατσοι, σαπίλα, τσιγάρα, ουίσκι, ατάκες, ατάκες, ατάκες και Ρόμπερτ Μίτσαμ.

4 σχόλια: